Beurs10 feb '14 08:04

Toyota stopt eind 2017 productie in Australië

Auteur: BNR Webredactie

Toyota trekt eind 2017 de stekker uit zijn fabrieken in Australië. Het is te duur om auto's te bouwen in het land en bovendien ontbreken schaalvoordelen. Dat maakte de Japanse autoproducent maandag bekend.

"Meerdere negatieve factoren waaronder extreme concurrentie, een sterke Australische dollar en prognoses van een reductie van productieaantallen in Australië hebben ons genoodzaakt dit pijnlijke besluit te nemen'', aldus Toyota-president Akio Toyoda. In de fabrieken werken circa 3900 mensen, die de modellen Camry, Camry Hybrid en Aurion assembleren.

Toyota overweegt ook het onderzoekscentrum in Australië af te slanken. Bij het Toyota Technical Center Asia Pacific Australia werken circa 150 mensen. Het Japanse bedrijf begon in 1959 met de productie van auto's in Australië. Het onderzoekscentrum werd in 2003 opgericht.

Vorig jaar kondigden de Amerikaanse autoreuzen General Motors en Ford ook al aan dat ze respectievelijk eind 2017 en in 2016 stoppen met de productie in Australië. Volgens vakbonden gaan er met het vertrek van de drie producenten 50.000 banen verloren. Dat is inclusief toeleveranciers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen