Beurs25 jun '14 07:33

'Geen boycot Saoedi-Arabië'

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse bedrijven hebben vooralsnog weinig last van een dreigende boycot door Saoedie-Arabië. Dat blijkt uit navraag door het Financieel Dagblad onder Nederlandse ondernemingen in dat land.

Ruim een maand geleden dreigde Saoedi-Arabië Nederlandse bedrijven uit te sluiten. Oorzaak was de opgelaaide boosheid en verontwaardiging over een anti-moslimsticker van geert Wilders.

De rel groeide in een paar dagen uit tot diplomatieke crisis tussen beide koninkrijken, wat bij werkgeversorganisatie VNO NCW tot een waarschuwing leidde; de BV Nederland zou schade leiden en opdrachten verliezen als de lucht niet snel geklaard werd.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken stuurde daarop zijn hoogste ambtenaar naar Riyad voor politiek overleg en beloofde zelf ook te gaan.

 

Sisser
Vier weken later lijkt het erop dat de rel met een sisser afloopt. Nederlandse bedrijven melden aan het FD nog steeds prima zaken te kunnen doen. Zo zegt Ruud Schreijer, van het Noord-Hollandse sloopkraanbedrijf Rusch, nergens iets van te merken. 

 

"Ik ben momenteel bezig met nieuwe opdrachten en dat duurt wat lang, maar het duurt altijd lang met deze mannen. Ik heb niet gehoord dat wij niet welkom zijn, omdat er een boycot is."

Mensenrechten
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International pleit er nog steeds voor dat Timmermans zijn voorgenomen bezoek aan Riyad doorzet, omdat het een kans biedt om de schending van mensenrechten in het land aan de orde te stellen.

 

"Het is aan de minister zelf om te bepalen of hij gaat. Maar als hij gaat, moet hij laten zien dat het niet alleen om handel gaat, maar ook om mensenrechten", zegt Amnesty-woordvoerder Emile Affolter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen