Beurs3 apr '13 06:22Aangepast op 3 apr '13 13:42

Jeugdwerkloosheid te lijf met ATV 2.0

Auteur: Thijs Baas

Oud CDA-kamerlid Mirjam Sterk gaat aan de slag als ambassadeur jeugdwerkeloosheid. Ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Jet Bussemaker van Onderwijs brachten de aanstelling van Sterk naar buiten tijdens een werkbezoek aan een mbo-college in Lelystad.

"Het is een fantastische baan en een moeilijke uitdaging. Maar wel heel wezenlijk voor dit moment. Het probleem is dat er te veel jongeren zijn die te veel moeite moeten doen om een stageplek te vinden of een leerwerkbaan te krijgen en dat gaat op dit moment nog niet de goede kant uit. Er is een aantal regio's waar het moeilijk is om met mensen samen te werken, ik denk dat ik daar aan moet gaan sjorren en gaan trekken."

Anderszijds zijn er ook voorbeelden die ook in andere regio's kunnen worden toegepast, zegt Sterk. "Zoals een startersbeurs waarbij jongeren vanuit de gemeente een inkomen krijgen en de werkgever een klein deel toevoegt en de jongeren toch werkervaring kunnen opdoen, verder kunnen leren, waardoor de kans op de arbeidsmarkt groter is als het economisch weer wat beter gaat."

Jeugdwerkloosheid
Met ruim 15 procent is de jeugdwerkloosheid twee keer zo hoog als de gewone werkloosheid. Het delen van banen zou hiervoor de oplossing kunnen zijn. Door 55-plussers over te laten schakelen op deeltijdwerk kunnen er banen voor jongeren worden gecreëerd. Het is een idee waarmee de oppositie in België mee op de proppen kwam. Dennis Wiersma van FNV Jong vindt het ook voor Nederland een goed idee. "Ik kan me goed voorstellen dat je op een gegeven moment denkt: Jongeren hebben geen ervaring en geen netwerk, die wil ik best helpen door iets minder te helpen. Het is geen one size fits all. Je moet beseffen dat je minder pensioen zult krijgen. Dat moeten we iets meer stimuleren dan we nu doen."

Je ziet dat werkgevers er vaak nog niet goed op ingericht zijn en daar moet je volgens Wiersma één op één faciliteiten voor bieden, zegt Wiersma. "Niet dat je zegt: iedereen maar eruit en dan maar kijken of het banen oplevert. Dus geen VUT, maar maatwerk en vrijwillig. Het gaat erom dat je creatieve en innovatieve manieren vindt om mensen ervaring op te laten doen."

Sneeuwbaleffect
Wiersma kent al goede voorbeelden waar het idee in de praktijk wordt gebracht. "Op sommige plekken zijn al zesduizend mensen geholpen. Het iets eerder stoppen van ouderen voor een deel van de week koppel je aan het mentorschap van een jongere. Ik denk dat je een sneeuwbaleffect kunt creëren als je de goede voorbeelden eruit pikt."

Mandaat van een ambassadeur, geen symboolpolitiek. "Het is om jongeren langer op school te houden, dat doet niet zo veel met jongeren die nu al werkloos zijn. Die werkloosheid zal misschien nog verder oplopen. Wie het wordt? Geen idee? Ik wordt het niet maar ik hoop dat het een jong, fris iemand wordt."

Werkplekken
Sterk moet de komende twee jaar onder meer bij gemeenten en werkgevers aandringen op werkplekken voor werkloze jongeren. Asscher zei eerder dat de ambassadeur er ook voor moet zorgen dat migrantenjongeren zo min mogelijk buitenspel komen te staan.

Sterk zei in een eerste reactie op haar benoeming: "Wie de jeugdwerkloosheid nu niet aanpakt, krijgt straks de rekening gepresenteerd. Daarbij kunnen we alleen succes behalen als we het met elkaar doen. Als ambassadeur ga ik mijn best doen om al die mensen slim en succesvol samen te laten werken zodat de kansen voor onze jongeren op een goede toekomst vergroot worden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen