Beurs5 mrt '14 11:44

Nederland is kwetsbaar voor witwaspraktijken

Auteur: Pieter van den Akker

Nederland blijkt een van de meest kwetsbare landen te zijn als het gaat om het witwassen van crimineel geld. Dat blijkt uit een studie van professor Brigitte Unger naar het anti-witwasbeleid van de EU.

Jaarlijks wordt er naar schatting zo'n 25 miljard euro met succes in ons land witgewassen, schrijft het FD.

Beproefde methodes
Uit de ontdekte gevallen is gebleken dat het 'lerend vermogen' van de overheid verbeterd kan worden, reageert Jan van Koningsveld, directeur van het Offshore Kenniscentrum dat onderzoek doet naar en trainingen geeft over witwassen. "Nog steeds zie je dat oude witwasmethodieken opnieuw worden gebruikt."

Vanaf 2001 is witwassen strafbaar in ons land, weet Van Koningsveld. "We zijn dus 13 jaar bezig en de vraag is wat we in die jaren hebben geleerd."

Hij legt een van de veel toegepaste witwasmethodes uit: "Een crimineel brengt z'n geld naar het buitenland en leent het vervolgens weer terug om te investeren in Nederland. Een methode die al twintig jaar wordt gebruikt. Daar zouden we slimmer mee om kunnen gaan."

Internationaal samenwerken
"Witwassen is per definitie internationaal, het gebeurt voor een groot deel buiten Nederland. Unger heeft in het verleden gesteld dat er in Nederland ongeveer 18 miljard euro wordt witgewassen, waarvan 14 miljard afkomstig is uit het buitenland. Dus we moeten meer internationaal samenwerken."

Toch is Van Koningsveld niet somber gestemd. "Je ziet momenteel heel goede ontwikkelingen op het gebied van witwassen. De strafmaat moet omhoog. Er wordt door de politie terecht meer aandacht besteed aan het afpakken van crimineel geld. Er wordt meer capaciteit ingezet. Ook het OM gaat meer aandacht besteden aan een publiek-private samenwerking. Ten slotte zie je ook dat er bij de politieacademie meer aandacht wordt besteed aan het financieel rechercheren."

Effecten niet zichtbaar
Minpuntje is alleen dat de effecten van deze maatregelen nog niet zo zichtbaar zijn. "We kunnen nog niet echt duiden waar de zwakke schakels in de keten zitten en hoe we het kunnen verbeteren. Ik denk dat we op de goede weg zijn, maar de overheid moet nog beter registreren, zodat we een goede beoordeling kunnen geven. Anders blijft het maar gissen waar we het over hebben en kunnen we er ook niet van leren."

Gerelateerde artikelen