Beurs14 feb '14 09:19Aangepast op 14 feb '14 09:47

AEX begint in de plus

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag in de plus begonnen. De andere Europese aandelenbeurzen lieten weinig beweging zien.

Sterker dan verwachte economische groeicijfers van Duitsland en Frankrijk boden enige steun aan de handel.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent hoger op 397,92 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 639,54 punten. De beurs in Frankfurt stond 0,1 procent hoger, Londen en Parijs verloren 0,1 procent. De hoofdindex in Milaan steeg 0,4 procent na het opstappen van de Italiaanse premier Enrico Letta.

Grootste stijger in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 1,5 procent. Fugro heeft van Shell een opdracht gekregen ter waarde van ruim 250 miljoen dollar (183 miljoen euro) om onderwaterwerkzaamheden uit te voeren in Maleisië. Speciaalchemiebedrijf DSM stond onderaan met een verlies van 0,9 procent na een adviesverlaging door Berenberg.

NSI
In de MidKap was vastgoedbedrijf NSI de grootste daler met een min van 1,9 procent. Het bedrijf leed in het vierde kwartaal van 2013 een verlies van 45,6 miljoen euro, na een tekort van 45,2 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. NSI had nog altijd te maken met slechte economische omstandigheden en overcapaciteit op de kantorenmarkt.

Bij de kleinere bedrijven klom Crown van Gelder (CVG) ruim 4 procent. De papierfabrikant heeft een ongelukkig jaar achter de rug. Hoge grondstofprijzen en de lage vraag naar papier zorgden voor een dalende omzet en een fors verlies. CVG verwacht evenwel dat de resultaten in 2014 zullen herstellen als gevolg van extra maatregelen en de waarschijnlijk betere economische vooruitzichten.

ThyssenKrupp
ThyssenKrupp won meer dan 2 procent in Frankfurt. De grootste staalfabrikant van Duitsland heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een nettoverlies geleden, door lasten verbonden aan de verkoop van zijn roestvrijstaaltak. De winst uit voortgezette activiteiten steeg echter met 131 procent tot 247 miljoen euro. Het concern uit Essen handhaafde zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar.

De euro was 1,3699 dollar waard, tegen 1,3668 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 99,94 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 108,31 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen