Beurs14 feb '14 11:48

Groeicijfers stuwen beurzen

Auteur: ANP Nieuws

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag verder omhoog.

ANP
ANP

Sterker dan verwachte economische groeicijfers uit de eurozone boden steun aan de handel.

"We gaan toch weer wat hoger na de schrik van gisteren over de slechte winkelverkopen in de VS. In Europa zien we tekenen van herstel en waren de groeicijfers van het afgelopen kwartaal weer iets beter. De markt maakt zich verder niet druk over de politieke onrust in Italië'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de handel 0,5 procent hoger op 398,87 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 638,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent. De hoofdindex in Milaan klom 1 procent na het opstappen van de Italiaanse premier Enrico Letta.

Eurozone
De economie van de eurozone groeide in het vierde kwartaal met 0,3 procent. De groei in Duitsland en Frankrijk viel hoger uit dan verwacht. De Italiaanse economie liet voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2011 weer groei zien. De Nederlandse economie groeide vorig kwartaal met 0,7 procent.

Grootste stijger in de AEX was Air France-KLM met een plus van 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro won 1,1 procent na een grote opdracht van olieconcern Shell in Maleisië. Speciaalchemiebedrijf DSM stond onderaan met een verlies van 1,1 procent na een adviesverlaging door Berenberg.

NSI
In de MidKap hoorde NSI tot de grootste dalers met een min van 1,4 procent. Het vastgoedbedrijf leed in vierde kwartaal opnieuw verlies. Bij de kleinere bedrijven klom Crown van Gelder (CVG) bijna 10 procent. De papierfabrikant heeft een ongelukkig jaar achter de rug, maar lijkt een beter 2014 tegemoet te gaan. Ook gaat CVG opnieuw op zoek naar een partner.

ThyssenKrupp won meer dan 2 procent in Frankfurt. De grootste staalfabrikant van Duitsland leed in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een nettoverlies, door lasten verbonden aan de verkoop van zijn roestvrijstaaltak. Exclusief deze lasten was er sprake van een forse winststijging.

De euro was 1,3696 dollar waard, tegen 1,3668 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 99,86 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 108,36 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen