Beurs24 nov '14 10:34

Goud wordt steeds goedkoper

Auteur: BNR Webredactie

Ons pas verscheepte goud ligt in de kluizen van De Nederlandsche Bank in rap tempo minder waard te worden. Dit jaar daalde de goudprijs al met zo'n 13 procent tot 1195 dollar per troy-ounce afgelopen vrijdag. Analist Georgette Boelen van ABN Amro zag deze ontwikkeling al aankomen, zo vertelt ze op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

"De laatste maanden is de goudprijs voornamelijk omlaag gegaan doordat de Amerikaanse dollar het goed gedaan heeft. Daar komt bij dat er vooruitzichten zijn dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgend jaar gaat verhogen. Dat maakt goud als investering minder aantrekkelijk."

Daar komt nog bij, zegt Boelen, 'dat het beleggingsklimaat relatief positief is'. "De aandelenbeurzen hebben het relatief goed gedaan en er is weinig bezorgdheid over de mondiale groei  en over geldontwaarding. Dat zijn allemaal elementen die niet goed zijn voor de geldprijs."

Veilige haven
Goud heet altijd de veilige haven te zijn, maar nu even niet? "Dat klopt. In het algemeen is het beleggingsklimaat dit jaar positief geweest. In bepaalde perioden wordt goud wel gekocht als veilige haven, maar dit jaar is dat niet echt nodig geweest."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen