Amerikaanse banken halen hun geld weg uit Rusland
Steeds meer Amerikaanse banken doen hun Russische investeringen van de hand. De banken hopen zo te voorkomen dat ze verliezen lijden door de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne.
Volgens Erik Dirksen van het Oost-Europa Instituut verslechtert daarmee de toch al kwakkelende economie van Rusland. "Het ziet er nu toch wel erg onzeker uit op het ogenblik", zegt Dirksen op BNR. "De escalatie naar het westen betekent dat de situatie in Rusland een anti-westers sentiment oplevert. Het kan zijn dat Westerse investeerders daar beducht voor zijn."
'Buiten onze invloedssfeer'
Een gevaar 'buiten Oekraïne zou kunnen zijn dat ook de Russische bevolkingsgroepen in de Baltische landen zich gaan roeren', zegt Dirksen. "Dan krijgen wij er in het westen daadwerkelijk mee te maken. De Baltische landen zijn lid van de NAVO en lid van de EU. Dan is het heel andere koek dan nu bij Oekraïne. Daarvan kunnen we nog steeds zeggen dat het buiten onze invloedssfeer ligt."
Hij vindt het moeilijk te zeggen of de Amerikaanse angst terecht is. "Dat is een dooddoener. Maar het is nu wel duidelijk dat de zaken behoorlijk kunnen escaleren, gegeven de situatie in Odessa het afgelopen weekend. Dan hebben we het eigenlijk nog onbesproken Transnjistrië, waar de Russen zitten. Het is mogelijk. Ik denk niet dat de kans heel groot is, maar je moet er wel rekening mee houden. De financiële markten zijn beducht voor dit soort zaken."
Russische reserves
Hoe lastig het voor Rusland is? Dirksen: "Ik denk dat het voor Rusland allemaal nog wel meevalt. Ze zitten op een flink aantal jaar monetaire reserves van een kleine 500 miljard. Dus ze kunnen er nog wel een tijdje mee voort, moet ik zeggen."