Beurs11 dec '14 07:55Aangepast op 11 dec '14 09:25

'Hypotheekrente volgend jaar verder omlaag'

Auteur: Pieter van den Akker

De kans is groot dat de hypotheekrente volgend jaar omlaag gaat. Op de financiële markten daalt de rente van hypotheekprodukten namelijk. En doorgaans heeft dat ook gevolgen voor de rente voor Nederlandse hypotheken, zegt journalist Cor de Horde van het Financieele Dagblad.

Foto: ANP
Foto: ANP

De rente voor een hypotheek gaat volgend jaar mogelijk omlaag. Want op de financiële markten dalen de prijzen voor samengepakte hypotheekbeleggingen, zo valt te lezen in het FD.

Rentedaling
“Aan de inkoopkant, de groothandelskant zou je kunnen zeggen, zie je de rentes dalen", legt De Horde uit op BNR. "Dat is de markt van grote beleggers, pensioenfondsen en dergelijke, die verpakte Nederlandse hypotheken kopen. Daar zie je dat de rentes die zij vereisen een stuk omlaag zijn gegaan.”

En als die dalen, dan leidt dat vaak tot dalende rentes op nieuw af te sluiten hypotheken. “Als je ‘m al hebt afgesloten, zit je natuurlijk vast aan je rentevaste periode. Maar zodra je een nieuwe afsluit of je bent aan het einde van je rentevaste periode, dan zou het natuurlijk kunnen zijn dat de bank het tarief ook gaat doorgeven. Ze willen allemaal wat verdienen, dus op z'n minst een deel ervan zal worden doorgegeven.”

Opkoopactie ECB
De oorzaak van de hypotheekrentedaling is het handelen van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Dat zorgt voor de dalingen, stelt De Horde. "Dat is vooral gebeurd sinds de opkoopactie is aangekondigd door de ECB. Dat was een brede aankondiging van 'we gaan de balans verruimen, we gaan allerlei spullen opkopen: bedrijfsobligaties en ook verpakte hypotheken'. Dan heb je dus een grote koper in de markt. Dat scheelt natuurlijk."

Of dat ook gunstig is voor de Nederlandse huizenmarkt, is nog niet te zeggen. Ten slotte willen banken er wel wat op verdienen, bovenop de rente. Daarbij wordt de hypotheekrente niet alleen bepaald door het goedkope geld van de ECB. "Dat zou je wel verwachten, maar er zijn natuurlijk ook andere factoren die precies de andere kant op werken. Bijvoorbeeld de nieuwe hypotheeknormen van het Nibud die minister Blok integraal heeft overgenomen, waardoor je uiteindelijk minder kan lenen."
 

Hypotheekbubble?
Toch hoeft dat meer en goedkoper lenen niet meteen een nieuw gevaar te zijn voor de hypotheekmarkt. Want ondanks het opkoopprogramma blijft het grootste risico bij de bank liggen. Dat zal vanzelf zorgen voor dat er niet opnieuw een hypotheekbubble kan ontstaan, zo denkt De Horde.

"Ik denk niet dat banken zomaar hypotheken uit zullen geven. Je moet bedenken dat bij deze actie van de ECB alleen het beste deel van de hypotheken wordt opgekocht. Dat is in Nederland ook het grootste deel. Je hebt het dan over 90 procent. Maar dat betekent dat van elke hypotheek een bank wel 10 procent op een andere manier moet financieren: zelf of aan een andere gek verkopen. En als er iets gebeurt, is dat natuurlijk altijd met die slechtste 10 procent. Met andere woorden: zomaar hypotheken verkopen is niet zo verstandig. Het grootste risico blijft gewoon bij de bank liggen."

'Rente gaat omlaag'
Wil de hypotheekrente volgend jaar omlaag gaan, dan moeten banken de lage rente en het feit dat zij goedkoop aan geld kunnen komen dus wel doorrekenen in hun tarieven. Volgens Max Bronzwaer is er zeker een kans dat dit gaat gebeuren. De directeur van Obvion hypotheken legt uit:
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen