Beurs8 nov '13 07:08

Angst voor afbouw steun overschaduwt Twitter

Auteur: BNR Webredactie

Twitter pakte gisteren op Wall Street een koerswinst van ruim 72 procent. Toch sloot Wall Street met verliezen vanwege zorgen over de afbouw van steun door de Fed.

Beleggers vrezen dat het moment waarop de centrale bank begint met het zogeheten 'tapering' sneller komt dan verwacht, nadat donderdag een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie bekend werd gemaakt.

De Dow-Jonesindex sloot 1 procent lager op 15.593,98 punten en de S&P 500-index daalde 1,3 procent tot 1747,15 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 1,9 procent tot 3857,33 punten.

Groei
Een uur voordat Wall Street de deuren opende, werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 2,8 procent is gegroeid. Economen rekenden gemiddeld op een groei van 2 procent na de plus van 2,5 procent in het tweede kwartaal.

Vandaag volgt een ander belangrijk cijfer, de banengroei exclusief de agrarische sector in oktober. Economen rekenen in doorsnee op een toename van de werkgelegenheid met 120.000 arbeidsplaatsen.

Uitschieters
Twitter eiste een hoofdrol voor zich op door een koerswinst te pakken van bijna 72,7 procent bij het beursdebuut van de onlineberichtendienst. Twitter verhoogde de afgelopen weken twee keer de bandbreedte voor zijn introductiekoers, die uiteindelijk werd vastgesteld op 26 dollar. Het aandeel opende op 45,10 dollar, met anderhalf uur vertraging vanwege de grote belangstelling onder beleggers, en sloot op 44,90 dollar.

Qualcomm leverde 3,8 procent in nadat de fabrikant van chips voor smartphones tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaakte.

Whole Foods Market gaf een winstwaarschuwing en werd daarvoor gestraft met een koersval van ruim 11 procent.

Euro
De euro, die wegzakte na de onverwachte renteverlaging van de Europese Centrale Bank, herstelde zich enigszins. De munt was 1,3417 dollar waard in vergelijking met 1,3386 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 94,27 dollar per vat. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper, op 103,35 dollar.

Gerelateerde artikelen