Beurs2 sep '13 18:29Aangepast op 2 sep '13 18:50

Deal van het jaar brengt geld in het laatje bij Vodafone

Auteur: Marjan van den Berg

Het Amerikaanse telecomconcern Verizon Communications betaalt 130 miljard dollar (98,5 miljard euro) aan het Britse Vodafone om het belang van 45 procent van de Britten in de mobiele aanbieder Verizon Wireless over te nemen.

Dat hebben de partijen maandag bekend gemaakt. BNR-economieredacteur Rob Jansen: "Dat betekent dat Verizon (...) weer z'n hele bedrijf in eigen handen heeft." Volgens Jansen hing de deal al in de lucht. Ed Achterberg van Telecompaper: "Het jaar is nog niet ten einde, maar vooralsnog is dit zeker de deal van het jaar."

De transactie is unaniem goedgekeurd door de raden van bestuur van Verizon en Vodafone. De overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van beide bedrijven en de autoriteiten.

Wat doet Vodafone?
60 Miljard dollar wordt betaald in contanten; de rest in aandelen Verizon. Vodafone krijgt door de deal ineens veel geld in kas. Jansen: "Ik denk dat analisten heel benieuwd zijn wat Vodafone gaat doen met al dat geld."

Volgens Achterberg gaat Vodafone daar rustig over nadenken. "Ze kunnen besluiten om een deel terug te geven aan de aandeelhouders, als een soort eenmalig superdividend. En ze zouden kunnen kijken of ze invulling kunnen geven aan hun strategie om naast het mobiele stuk veel meer te doen op het vaste netwerk."

Verizon en Vodafone werkten 14 jaar samen in Verizon Wireless, de meest winstgevende aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten. Naar verwachting zal de transactie in het eerste kwartaal van 2014 worden afgerond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen