Beurs20 dec '13 11:05

Consument geeft meer uit aan duurzame goederen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De consumentenuitgaven zijn in oktober gedaald met 1,1 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Maar het goede nieuws is dat er voor het eerst in twee jaar meer is uitgegeven aan duurzame goederen zoals auto's.

De stijging van 0,4 procent is vooral te danken aan de toegenomen autoverkopen, zegt Senne Janssen van het CBS. "Er werden fors meer auto’s gekocht dan in oktober vorig jaar, bijna 30 procent meer. Dat is toch een opsteker."

Bovendien was bij de andere duurzame goederen de krimp minder groot dan in eerdere maanden. Daar speelt mogelijk de BTW-verhoging van vorig jaar een rol in, zegt Janssen. "Het is alweer een tijdje geleden maar in oktober 2012 werd de btw verhoogd. En mogelijk hebben mensen hun aankopen naar voren gehaald. Oktober 2012 was daarmee een heel slechte maand. En dat is de maand waar we nu mee vergelijken. Dus mogelijk dat het een incidenteel effect is."

De daling van de consumentenuitgaven heeft verschillende oorzaken. "Ze gaven meer uit aan auto’s. Maar gaven een stuk minder uit aan gas. Dat kwam doordat oktober een vrij zachte maand. Daardoor hoefden ze minder gas te verstoken."

Er werd ook 2 procent minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen. "We verwachten dat mensen niet zozeer minder voeding kochten maar misschien toch vaker het b of c-merk kozen dan het a-merk. De verwachtingen zijn in die zin gunstiger geworden dat het consumentenvertrouwen wat oploopt en de werkloosheid daalt niet meer zo hard. Dus er zijn wel voorzichtige tekenen maar het gaat allemaal heel langzaam."

Gerelateerde artikelen