Beurs7 mrt '13 14:01Aangepast op 7 mrt '13 14:32

AFM: Zet Vestia-accountant uit zijn vak

Auteur: Marjan van den Berg

De accountant van KPMG die de jaarrekening van woningcorporatie Vestia in 2010 goedkeurde, mag nooit meer in zijn vak werkzaam zijn. Dat vraagt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan de landelijke tuchtrechter.

Vandaag dient de zaak tegen de accountant. BNR-verslaggever Jeroen Stans: "De AFM zegt: deze man is nalatig geweest, heeft onvoldoende controle uitgevoerd op de jaarrekening voordat hij hem goedkeurde."

De accountant van Vestia is gedaagd door de AFM, Vestia en Pieter Lakeman van de stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Hij zou in de jaarrekening over 2010 risicovolle derivaten tegen kostprijs hebben gewaardeerd, terwijl dat tegen marktwaarde had gemoeten.

Niet uniek
Lakeman vindt een levenslange schorsing niet terecht en eist dat de accountant niet langer dan 1 jaar wordt geschorst. "Hij was niet de enige, hij was niet uniek", aldus Lakeman. "Ook is hij reeds meedogenloos gestraft doordat zijn werkgever KPMG hem keihard en publiekelijk heeft laten vallen." Lakeman eist ook dat de AFM niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Reputatie
De man is inmiddels al weg bij KPMG en gaf tijdens de zaak aan dat hij zelf nooit meer in de accountancy wil werken. Volgens Stans koos hij in de rechtszaal voor de slachtofferrol. "Hij zei bijvoorbeeld dat hij door de ongenuanceerde berichtgeving überhaupt niet meer als accountant zou kunnen werken. Zijn reputatie, zo zei hij, is met de grond gelijk gemaakt. In de media, zo ging hij verder, is hij al veroordeeld en het heeft een zware wissel getrokken op zijn gezin en op hemzelf."

Vestia kwam in grote financiële problemen door de aanschaf van de risicovolle beleggingsproducten. De woningcorporatie werd met een schuldenpost van meer dan 2 miljard euro opgescheept en die is voor een deel bij andere corporaties beland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen