Ruim 700 miljoen boete dreigt voor Rabobank
Rabobank hangt een boete van circa 725 miljoen boven het hoofd vanwege het manipuleren van de Libor-rente. Dat schrijft de Financial Times.
Daarmee wordt de bank veel harder gestraft dan andere banken die bij het schandaal betrokken zijn. De boete zou volgende week officieel worden uitgedeeld door Britse en Amerikaanse marktautoriteiten én De Nederlandsche Bank.
Twaalf banken
"De gemiddelde rente die banken elkaar in rekening brengen wordt bepaald door een panel van twaalf banken", zegt beurscommentator Paul Laseur. "Dat laat zich manipuleren en daar wordt een aantal banken, waaronder de Rabobank, van verdacht. Het is een maatstaf en daarom ligt het zo gevoelig als daarmee gerommeld wordt. Rabo was de enige Nederlandse bank en daarom wordt de bank nu zwaar gestraft."
Er was al wel geld opzij gelegd, heeft Moerland in augustus gezegd, maar hij kon niet zeggen wat. "De besprekingen zijn nog in volle gang en het nu naar buiten brengen zou de onderhandelingen schaden." Rabobank zit aan de bovenkant van het rijtje, dus het zou kunnen dat ze hier niet op gerekend hebben, zegt Laseur. "Ze hebben een buffer van 130 miljard, maar het levert wel imagoschade op. Voor de enige bank die zonder staatssteun de crisis van 2008 heeft doorstaan is dit wel een flinke tegenvaller."
DNB
Rabo zou de schikking moeten bereiken met de Britse en Amerikaanse marktautoriteiten en met De Nederlandsche Bank. DNB zou volgens de krant een klein gedeelte van het bedrag krijgen. De boete wordt opgelegd vanwege betrokkenheid bij de fraude met het interbancaire rentetarief. Rabobank maakte in augustus bekend een bepaald bedrag opzij te hebben gezet voor de schikking. De bank liet zich toch niet uit over de hoogte van dat bedrag.
Tot nu toe hebben drie banken schikkingen getroffen in verband met de Libor-zaak. UBS moest eind vorig jaar een boete van 1,5 miljard dollar betalen, terwijl Royal Bank of Scotland er met 390 miljoen pond (circa 460 miljoen euro) vanaf kwam. Als onderdeel van de schikking met Rabobank, zou ook een voormalige handelaar van de bank, Paul Robson, in de VS worden aangeklaagd.