Beurs13 feb '14 13:29

Miljardenfusie grootste kabelaars VS

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse kabelmaatschappij Comcast neemt haar branchegenoot Time Warner Cable over voor 45,2 miljard dollar (33 miljard euro). Dat maakten beide bedrijven donderdag bekend.

De transactie wordt geheel in aandelen afgehandeld. Aandeelhouders van Time Warner Cable ontvangen 2,875 nieuwe aandelen Comcast per aandeel Time Warner Cable, ofwel 158,82 dollar per aandeel. Daarmee ligt de overnameprijs 17 procent hoger dan de slotkoers van Time Warner Cable op de beurzen in New York op woensdag. Na afronding zullen de aandeelhouders van Time Warner Cable circa 23 procent van het gecombineerde bedrijf bezitten.

De fusie van de twee grootste kabelaars van de Verenigde Staten werd eerder op de dag al door financieel persbureau Bloomberg gemeld op basis van ingewijden. In november werd al bekend dat Comcast interesse zou hebben in Time Warner Cable.

"Deze combinatie creëert een bedrijf dat maximale waarde levert voor onze aandeelhouders, enorme mogelijkheden biedt aan onze werknemers en een superieure ervaring voor onze klanten'', aldus topman Robert Marcus van Time Warner Cable in een toelichting.

Chartered Communications
In januari deed Chartered Communications nog een bod op Time Warner Cable van 132,50 dollar per aandeel. Dat bod werd afgewezen. Ingewijden denken niet dat Chartered Communications met een rivaliserend bod naar buiten zal komen.

Inclusief schulden wordt Timer Warner Cable met het overnamebod van Comcast gewaardeerd op circa 69 miljard dollar. Het bod van Chartered Communications was inclusief schulden ruim 61 miljard dollar.

Driekwart van de kabelindustrie
Het fusiebedrijf is goed voor bijna driekwart van de kabelindustrie in de VS met circa 30 miljoen klanten. Analisten verwachten dat de overname daarom nauwkeurig zal worden bekeken door de Amerikaanse autoriteiten. De acquisitie moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van beide bedrijven en wordt naar verwachting aan het einde van dit jaar afgerond.

Comcast heeft in de afgelopen 10 jaar 65,6 miljard dollar aan overnames gespendeerd. Het bedrijf nam vorig jaar nog het entertainmentconcern NBCUniversal geheel over van General Electric voor 16,7 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen