Beurs1 aug '14 17:53

Weer grote verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

De Europese aandelenbeurzen zijn vandaag opnieuw hard onderuitgegaan, in navolging van de stevige verliezen een dag eerder. In Amsterdam werd de stemming onder meer gedrukt door een winstwaarschuwing van staalconcern ArcelorMittal.

De AEX-index zakte voor het eerst sinds medio mei weer onder de 400 punten.

De wanbetaling van Argentinië, waarschuwingen voor de gevolgen van de sancties tegen Rusland en een aantal tegenvallende bedrijfsresultaten hielden de gemoederen volop bezig, net als het oplaaiende geweld in de Gazastrook. Verder kwam een tegenvallend rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten.

De AEX eindigde 1,4 procent lager op 398,56 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 601,83 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 2,1 procent.

ArcelorMittal
Op macro-economisch vlak bleek dat de activiteit in de Franse industrie in juli is gezakt tot het laagste niveau van dit jaar. De graadmeter voor de industrie in de hele eurozone stabiliseerde volgens een nieuwe schatting van het Britse onderzoeksbureau Markit.

ArcelorMittal stond onderaan de AEX met een verlies van 6,1 procent. Het staalconcern verlaagde bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers de verwachting voor het bedrijfsresultaat in 2014. Bodemonderzoeker Fugro was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,1 procent.

In de MidKap was Exact de grootste daler met een min van 4,3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het softwarebedrijf liet weten dat een mogelijk overnamebod op het bedrijf waarschijnlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Ook Imtech zette de koersval voort met een verlies van 3,7 procent. De geplaagde technisch dienstverlener raakte een dag eerder al meer dan 26 procent aan beurswaarde kwijt na een teleurstellend handelsbericht.

Euro
In Parijs verloor Vinci 6,3 procent. Het grootste bouwbedrijf van Europa waarschuwde voor een vertraging in de tweede helft van het jaar. Telecomconcern Iliad zakte 7 procent na het verrassende overnamebod van het Franse bedrijf op het Amerikaanse T-Mobile US.

De euro was 1,3436 dollar waard, tegen 1,3388 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 97,30 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 104,87 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen