Beurs13 okt '14 17:06Aangepast op 14 okt '14 00:11

Zzp’ers zitten niet op verplicht vangnet te wachten

Auteur: BNR Webredactie

Werkgevers willen zzp’ers meer sociale zekerheid bieden in de vorm van een vangnet waaraan de zzp’er verplicht moet bijdragen. ZZP Nederland vindt het geen goed idee.

Werkgevers-organisatie AWVN presenteerde vandaag een plan dat ervoor moet zorgen dat ook zzp’ers en tijdelijke werknemers toegang krijgen tot zaken als pensioen en een uitkering bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Hiervoor is wel een verplichte maandelijkse bijdrage nodig.

AWVN-directeur Harry van de Kraats gaf in het BNR-programma Zakendoen Met Rens de Jong een voorbeeld om zijn pleidooi te onderbouwen. “Een goede vriend van me moet 900 euro per maand betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die man zegt tegen mij: ik kan dat gewoon niet. Ik heb ook nog drie kindjes die ik moet voeden. Daardoor loopt hij onverzekerd rond. En ik maak me grote zorgen over het moment dat zo iemand tussen de wielen komt. Dan zit hij thuis en is er een heel groot probleem.”

Vrijwillige basis
Johan Marrink, voorzitter van ZZP Nederland, heeft bezwaren tegen het verplichtende karakter van het plan.

 

Marrink ziet daarom meer in het herzien van de bestaande arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want die kan volgens hem veel goedkoper. “Als je denkt aan een verzekering waar een wachttijd van een half jaar in zit, dan kunnen mensen zelf een buffer opbouwen. Dat heb je ook gewoon nodig, vind ik, als je zelfstandig ondernemer bent: je werkt voor eigen rekening en risico. Dat wordt vaak vergeten.”

Volgens Marrink is het mogelijk om tegen “enkele tientjes en in sommige gevallen iets hoger per maand” verzekerd te zijn van een uitkering van twee jaar “tegen een normaal bedrag waarvan je wel zou moeten kunnen leven”.

Gerelateerde artikelen