Beurs19 mrt '13 08:47

Dijsselbloem: Cyprus moet kleine spaarder sparen

Auteur: Anne-Greet Haars

Cyprus moet het spaargeld van spaarders met minder dan 100 duizend euro op de bank volledig garanderen.

Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën maandagavond in een verklaring na een telefonische conferentie met de ministers van Financiën van de eurogroep.

Dijsselbloem in zijn verklaring: "De eurogroep blijft bij haar standpunt dat kleine spaarders anders behandeld moeten worden dan grote spaarders en geeft opnieuw het belang aan van het volledig garanderen van spaargeld tot 100 duizend euro."

Vrijdagnacht is er overeenstemming bereikt over een steunprogramma voor Cyprus voor tien miljard euro. Een voorwaarde voor deze steun is dat Cyprus 5,8 miljard bijdraagt aan het reddingsplan. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen, moeten Cypriotische spaarders een eenmalige heffing op hun spaartegoeden betalen.

Straffe heffing
Uit de analyse van Reuters blijkt dat de eurogroep eerder heeft voorgesteld om een straffe heffing aan spaarders met meer dan 100 duizend euro op hun rekening te vragen, Cyprus wil echter niet meer dan 9,9 procent vragen aan spaarders met meer dan een ton op hun rekening. Hierdoor moeten kleine spaarders 6,75 procent betalen.

De overeenstemming was ampel maar amper gesloten of er ontstond een kleine bankrun in Cyprus. Vervolgens leverden politici en (euro)criticasters forse kritiek op het reddingsplan. Met name de spaardersheffing kan rekenen op veel tegenstanders.

Eenmalige heffing
In de verklaring herhaalt Dijsselbloem dat de heffing eenmalig is en dat deze maatregel samen met de noodleningen bedoeld is om de levensverwachting van de Cypriotische banksector te herstellen. Zonder deze maatregelen zouden spaarders 'significant slechter af zijn', benadrukte Dijsselbloem in de verklaring.

De eurogroep roept de Cypriotische autoriteiten en het parlement op snel beslissingen te nemen.

Onduidelijkheid
De verklaring van Dijsselbloem zorgt voor veel onduidelijkheid. Is het, zoals Reuters eerder construeerde en Dijsselbloem in zijn verklaring stelt, inderdaad juist dat de eurogroep Cyprus eerder heeft gezegd kleine spaarders de sparen? Of heeft de eurogroep, met Dijsselbloem voorop, zich gewoon vergist in de heftige reacties en probeert hij dat nu recht te zetten door te schrijven ‘The Eurogroup reaffirms the importance of fully guaranteeing deposits below 100,000 euro’?

"Het is inderdaad nogal een dubbelzinnige verklaring", zegt FD-correspondent Martin Visser.

Vertrouwen herstellen
Zelfs als de kleine spaarders op Cyprus toch niet hoeven bij te dragen aan de oplossing van de financiële crisis, zal het moeilijk zijn het vertrouwen te herstellen. "De twijfel blijft", aldus oud-minister van Financiën Onno Ruding maandag in tv-programma Nieuwsuur.

Ruding (CDA) gelooft niet dat de kleine spaarders in Cyprus compleet zullen worden ontzien, maar denkt wel dat zij minder hoeven bij te dragen. "Dat is verstandig, maar het principe blijft dan wel staan." En daar zouden spaarders in landen als Spanje, Italië en Griekenland weleens van kunnen schrikken, denkt Ruding. Hij spreekt dan ook van 'een zeker spillover effect.

Uittocht
"Deze verklaring is gisteravond laat gekomen", vertelt correspondent Leonora Cok dinsdagochtend vanaf Cyprus. "Daar is nog niet uitvoerig op gereageerd. Hier is het plan in omloop om spaarders tot 20 duizend met rust te laten. Ik denk dat de angst groot is dat, als alleen de grote spaarders aangepakt worden, er een hele uittocht plaats zal vinden. Dus ik denk dat het riskant wordt ingeschat."

Gerelateerde artikelen