Beurs19 nov '13 13:46

Nederland blijkt minder aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven

Auteur: Harmen Simon Teunis

Nederland blijkt een stuk minder aantrekkelijk te zijn voor buitenlandse bedrijven om zich te vestigen dan politiek Nederland zou willen. Het kabinet heeft de ambitie om in de top-5 te staan, maar we blijken steken op de achtste plaats.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldbank en PWC. Volgens Sytso Boonstra, voorzitter van de Belastingpraktijk van PWC, zijn er verschillende verklaringen waardoor Nederland minder aantrekkelijk is. "Aan de ene kant zien we dat het vereenvoudigen van belastingwetten niet echt goed gaat. We hebben teveel stakeholders op wetgeving. Dat werkt eigenlijk uit tot complexere wetgeving. Daarnaast zien we een aantal nieuwe wetten komen die ook niet altijd even helder zijn, zoals de verhuurdersheffing."

Crisisheffing
Misschien nog wel erger is de overheid, die volgens Boonstra niet bepaald als betrouwbaar te boek staat door het voor de tweede keer verlengen van de crisisheffing. Deze twee oorzaken maken dat bedrijven andere landen interessanter vinden. "We hebben daadwerkelijk meegemaakt dat een aantal potentiële investeerders heeft afgehaakt omdat ze toch vonden dat Nederland niet betrouwbaar overkwam."

Dat werkgevers voor de hogere inkomens een extra belasting moeten betalen, maakt Nederland ook minder interessant voor buitenlandse bedrijven. "In Frankrijk zie je vrij veel ophef in de krant. Daar moet je 75 procent betalen aan inkomstenbelasting vanaf een miljoen euro. Maar in Nederland zit je al op 72 procent wanneer je meer dan 150.000 euro verdient. Als je kijkt hoe ontzettend zwaar Nederland toch al wordt belast, is het wel een aandachtspunt."

Brievenbusmaatschappijen
Alle ophef rondom de brievenbusmaatschappijen doet het imago van Nederland ook weinig goed. "Mijn grote zorg zit in dat Nederland eenzijdige maatregelen gaat treffen, terwijl aan de andere kant de brievenbusmaatschappijen uitstekend kunnen worden bestreden met onze huidige wet- en regelgeving. Het betekent wel dat de overheid meer moet gaan controleren. Dan worden dit soort dingen er uit gefilterd en heeft een aantal buitenlanden geen nadelen van het Nederlandse systeem."

Toch zijn er ook positieve dingen te melden over het beleid in Nederland. "We zien ook dat heel veel landen het uitstekende Nederlandse beleid in het verleden vaak hebben gekopieerd. Een heel mooi voorbeeld is het Verenigd Koninkrijk. De UK is zeer agressief bezig om investeerders naar Engeland te halen en ook uit Nederland weg te trekken. Bovendien wordt dat ook gestimuleerd door de heer Cameron, die er ook een steentje aan bijdraagt."

Belastingwetten
Boonstra heeft een aantal tips: "Blijf nadenken over de vereenvoudiging van belastingwetten en schaf belastingwetten af voor een bredere grondslag met minder uitzonderingen en zorg dat de tarieven omlaag kunnen. Dat zal zeker helpen."

"Het tweede is dat men goed moet nadenken over ons vestigingsklimaat en moet kijken wat er in het buitenland gebeurt. Er wordt gewoon gekopieerd. We moeten niet met eenzijdige maatregelen komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen