Beurs20 aug '14 10:22

Consument pessimistischer, minder investeringen

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn opnieuw wat donkere wolken boven economisch Nederland. De consument heeft er minder vertrouwen in en de investeringen in ons land zijn na acht maanden van groei weer gekrompen. Dat meldt het CBS.

De vertrouwensindicator van het CBS daalde in augustus met 4 punten en kwam uit op -6. Dat betekent dat er 6 procent meer pessimisten dan optimisten zijn. Consumenten zijn vooral veel minder positief over de toekomstige economische ontwikkelingen. Dit hangt volgens het statistiekbureau mogelijk samen met de gespannen internationale politieke situatie.

Het consumentenvertrouwen ligt met -6 nog wel boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Investeringen gekrompen
De investeringen in Nederland zijn in juni na 8 maanden van groei weer gekrompen, becijfert het CBS verder. In juni investeerden bedrijven en de overheid 4,3 procent minder in vaste activa dan een jaar eerder. Die achteruitgang volgde op plussen van 5,6 en 0,8 procent in de twee voorgaande maanden. Eerder maakte het statistiekbureau al bekend dat de groei van de investeringen in het tweede kwartaal lager was dan in de eerste 3 maanden van dit jaar.

Gerelateerde artikelen