Beurs23 dec '12 17:20

Last call! Beurzen vrezen fiscal cliff

Auteur: Mijke Hurkx

Het wordt voor aandeelhouders een spannende laatste week van het jaar. Het is namelijk nog maar de vraag of het Witte Huis met een oplossing komt voor het hete hangijzer: de fiscal cliff.

De klokt tikt nog maar één week terug voordat de Amerikaanse economie wordt geraakt door een combinatie van bezuinigingen en belastingverhogingen ter waarde van 600 miljard dollar. Er wordt gevreesd dat de Democraten en Republikeinen niet binnen die tijd met een oplossing komen voor deze begrotingscrisis. En dan belanden de VS in een grote recessie.

Geen vooruitgang, maar geen deuk
Vorige week leken de partijen een paar keer nader tot elkaar te komen, maar aan het eind van de rit werd er geen vooruitgang geboekt. Desondanks gaat het op verschillende aandelenbeurzen niet slecht. De S&P 500-index bijvoorbeeld, zette ondanks een verlies op vrijdag de beste week neer in een maand. Ook de AEX in Amsterdam sloot vrijdag lager, op 344,12 punten, terwijl op donderdag in de loop van de dag nog de hoogste stand van het jaar werd bereikt met 346,73 punten.

Opzet
Volgens de Republikeinse senator namens de staat Wyoming, John Barrasso, laat Obama de Verenigde Staten met opzet in een begrotingsravijn storten. Dat zei hij in het tv-programma Fox News Sunday.

"Wanneer de VS instorten, kan Obama de Republikeinen hiervan de schuld geven", vervolgt Barrasso. De Republikein leidt de Republican Policy Committee, een denktank, en staat daarmee op de vierde plek in de pikorde binnen de partij.

Geen Republikeinse steun
De mineurstemming begon op vrijdag en had alles te maken met het feit dat de Republikeinse leider John Boehner donderdagavond zijn eigen belastingplan moet intrekken wegens gebrek aan steun in eigen gelederen. Boehner wil de belastingen verhogen voor inkomens boven 1 miljoen dollar, een plan dat sowieso op een veto van president Obama kon rekenen. De voorman van de Republikeinen riep na zijn intrekking wel alle partijen op om te blijven zoeken naar een oplossing.

Weinig tijd
Beleggers hebben relatief weinig tijd om te reageren op eventueel nieuws over de begroting. Maandag is Wall Street maar een halve dag open en dinsdag blijven de deuren dicht in verband met kerst.

Het handelsvolume in New York halveert naar verwachting tot iets meer dan 4 miljard aandelen per dag. "Een heleboel handelaren zijn al half op weg naar buiten en met mogelijk richtinggevend nieuws over de cliff zal het koersverloop grillig zijn'', schat een New Yorkse handelaar in.

Cijfers
De twee voornaamste macro-economische cijfers zijn de huizenprijzen in de 20 grootste steden op maandag en de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering op donderdag. Economen rekenen gemiddeld op 360.000 aanvragen, vrijwel onveranderd ten opzichte van de 361.000 in de voorgaande week.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen