Beurs9 dec '14 08:23Aangepast op 11 dec '14 10:59

Olieprijs zakt nog verder weg

Auteur: BNR Webredactie

De prijs van een vat olie is op de beurs van New York gisteravond met liefst 4.3 procent gedaald en staat met 63 dollar op het laagste niveau sinds juli 2009. In Nederland is die daling direct aan de pomp te merken. Maar de prijsdaling is wel veel minder groot dan die 4 procent, zegt Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Belastingcomponent
“De belastingcomponent die in brandstof aan de pomp zit, dat is voor een groot deel een vaste component in de vorm van accijns, verandert niet, al is de ruwe olie 0 dollar per vat. Die zullen we altijd moeten blijven betalen. Maar de restcomponent, die niet door belastingen beïnvloed wordt, daalt wel. Daar zit ook een directe relatie tussen de pompprijs en de olieprijs. We zien dat de olieprijs de laatste maanden enorm gedaald is met tientallen dollars per vat. Dan zie je ook dat de pompprijs in dubbeltjes naar beneden is gegaan ten opzichte van de oude prijzen."

Euro-dollar
Ook de koers van de euro ten opzichte van de dollar heeft er mee te maken, zegt Van Selms. “Ruwe olie wordt afgerekend in dollars en om ruwe olie te kopen om er benzine van te maken heb je euro’s nodig. Of die euro zwakker wordt ten opzichte van de dollar maakt dat het duurder om die dollars te kopen. Dan kan de ruwe olie wel goedkoper worden, maar als die dollars duurder worden kan dat het effect opheffen."

"Dat is nu wat minder, maar in het verleden werd de daling van de olieprijs voor een groot deel gecompenseerd door een zwakkere euro ten opzichte van de dollar. Dat maakte dat we er niet direct heel veel van zagen.”

Gerelateerde artikelen