Beurs6 dec '13 11:37Aangepast op 6 dec '13 14:30

Hoge Raad blijft bij wanbeleid Fortis

Auteur: ANP Nieuws

Fortis heeft zich rond de overname van ABN Amro schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat blijkt vrijdag uit een besluit van de Hoge Raad.

De Hoge Raad verwierp vrijdag een cassatieverzoek van Fortis tegen een eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer. Die oordeelde vorig jaar dat Fortis in de periode 2007-2008 een te rooskleurig beeld schetste van de eigen financiële situatie. Het Belgisch-Nederlandse concern paste zich niet op tijd aan de verslechterende omstandigheden aan en hield informatie over dreigende tegenvallers lang achter. Daarmee was er sprake van wanbeleid.

Fortis kwam in de periode 2007-2008 zwaar in de problemen door de overname van delen van ABN Amro en de escalatie van de financiële crisis. In oktober 2008 werd het Belgisch-Nederlandse concern gesplitst, waarbij de Nederlandse delen door de Nederlandse overheid werden genationaliseerd.

De rechter draaide vorig jaar ook de decharge van het bestuur, zoals die in 2008 door de aandeelhoudersvergadering werd verleend, deels terug. Dat betekent dat de bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg de Ondernemingskamer in 2010 wanbeleid door het Fortisbestuur vast te stellen in de periode vanaf de overname van ABN Amro tot de nationalisatie op 3 oktober 2008. Volgens de vereniging zette Fortis beleggers systematisch op het verkeerde been ten aanzien van de financiële situatie van het concern.

De VEB heeft een zaak aangespannen tegen Ageas (de Belgische opvolger van Fortis) en de voormalige bestuurders. De belangenvereniging hoopt dat die zaak uiteindelijk leidt tot schadevergoedingen voor aandeelhouders. Jurist Niels Lemmers van de VEB stelde vrijdag dat het arrest ,,een slinger geeft aan de door ons al begonnen aansprakelijkheidsprocedure. De feiten worden nu nog een keer vastgelegd''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen