Beurs22 feb '13 10:12Aangepast op 22 feb '13 10:31

'Nederlanders verzekeren minder'

Auteur: Anne-Greet Haars

De laatste jaren verzekeren Nederlanders steeds minder. Onder meer de crisis dwingt Nederlandse om de verzekeringen eens kritisch door te lichten. "We verwachten een lichte daling van het verzekeringsvolume", aldus Aon-topman Lex Geerdes.

Image

Het gaat om een daling van 2 à 3 procent. "We zien dat de bestedingen aan verzekeringen iets daalt", vertelt Geerdes, CEO bij Aon Risk Solutions voor de Benelux, Centraal en Oost- Europa en daarnaast ook Country Manager voor Nederland.

Geerdes wijst twee oorzaken aan voor de daling. "Enerzijds let iedereen goed op de kosten en anderzijds zie je dat het volume iets terugloopt. Wanneer een bedrijf minder vrachtwagens, auto's of medewerkers hebben dan is er minder verzekeringssubstantie. We zien een dubbele daling van de premieomzet per klant."

Assurantiebelasting
Met name in de Westerse landen kijken bedrijven kritischer naar de verzekeringen kijken. "De assurantiebelasting is per 1 januari 2013 verhoogd van 9,7 naar 21 procent. Dat betekent ook dat verzekeringen gewoon 11 procent duurder zijn geworden. En dat zal bij twijfelgevallen toch betekenen dat mensen bijvoorbeeld bij een auto van tien jaar oud, alleen nog maar een WA-verzekering nemen. En ook verzekeringen voor kleine risico's zullen minder worden gekocht."

Sterke verzekeringstraditie
Nederlanders zijn over het algemeen goed verzekerd. Internationaal gezien is Nederland samen met Engeland het land met de hoogste uitgaven per inwoner aan verzekeringen. "Het zijn landen met een sterke verzekeringstraditie en een goed aanbod. En het zijn natuurlijk welvarende landen in Europa en dan zie je dat mensen meer bezittingen hebben en dus meer moeten verzekeren. En dat geldt ook voor bedrijven."

Cybersecurity
De aandacht voor cybersecurity neemt de afgelopen tijd hard toe. Binnen Aon Nederland houden zich 5 à 6 mensen bezig met cybersecurity, maar internationaal zijn dat er ongeveer honderd. “Pas sinds drie jaar zijn we hier mee bezig. Als er meer vraag naar is, zullen we er meer mensen opzetten. Ik verwacht dat het wel gaat gebeuren, want er kan veel gebeuren. De bestanden en belangen en groot, dus dit zal in de komende jaren een belangrijke activiteit worden.”

Aon heeft zelf nog geen hackers in dienst, maar Geerdes zegt dit wel te gaan overwegen. “Er zijn altijd weer nieuwe technologieën en misschien moet je zorgen dat je daar dichtbij zit: dat je volgt wat voor ontwikkelingen er zijn bij hackers. Je hoort ook dat beveiligingsbedrijven en adviseurs ook hackers in dienst nemen, om goed te horen hoe dat werkt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen