Beurs21 jun '12 13:10

Nederlanders doneren ook in crisistijd

Auteur: Anne-Greet Haars

Ondanks de economische crisis blijven Nederlands wel geld doneren aan het goede doel. In 2011 hebben we zelfs rond de 30 miljoen meer gegeven dan het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit een onderzoek van de brancheorganisatie van goede doelen, de VFI. “Het onderzoek van de VFI gaat voornamelijk over de grote fondsen. Het is nog niet duidelijk of dat voor de hele sector van geldwervende fondsen geldt”, voegt Theo Schuyt, hoogleraar Filantropie aan de Vrije Universiteit, toe.

Vaste stroom
“Iedereen denkt dat bij een crisis huishoudens beduidend minder gaan geven, maar uit onze cijfers – van het onderzoek ‘geven in Nederland’ – blijkt duidelijk dat er toch een soort vaste stroom van geld is naar de goede doelen. Er is dus geen duidelijk crisiseffect”, legt Schuyt uit.

De vraag is of kleinere goede doelen niet meer last hebben van de crisis. Schuyt: “Er is wel een algemene trend te zien dat de grotere doelen steeds vaker gelden krijgen die anders aan kleinere doelen worden gegeven.”

Geefbereidheid
“Het is een beetje betrokkenheidgeld. De geefbereidheid is in Nederland toch altijd groot. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij zo’n initiatief als Alpe D’HuZes, waar toch veel geld wordt opgehaald”, zegt Schuyt.

“Er is veel armoede in Nederland, maar nog steeds is het land heel rijk. Ik merk dat veel particulieren - die wat extra hebben - best willen bijdragen aan fondsen die bijvoorbeeld het onderwijs begunstigen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen