Beurs3 feb '14 14:57

Woonbranche piekt in laatste kwartaal

Auteur: BNR Webredactie

De opleving van de huizenmarkt in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar heeft ook positief uitgepakt voor de omzet in de woonbranche. In de laatste 3 maanden van het jaar noteerden woonwinkels een plus van 4,9 procent.

Ondanks deze eindsprint kwam de omzet over het hele jaar toch nog uit op een min van 2,8 procent. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie INretail.

Het vierde kwartaal liet 'een verrassend beeld zien' ten opzichte van het derde kwartaal, toen de omzet voor de woonbranche onderuit gleed met 9,2 procent. Bij het positieve cijfer van het vierde kwartaal moet aangetekend worden dat dezelfde periode een jaar eerder een zeldzaam grote krimp van 12 procent liet zien. Bovendien maakte de Nederlandse woningmarkt in het laatste kwartaal van 2013 zijn grootste groei mee sinds 2008.

Keukens
De meeste omzetgroei binnen de woonbranche haalde de keukensector in het laatste kwartaal met een plus van 16,7 procent. Ook parketzaken eindigden positief met 9,1 procent meer omzet. Meubelzaken noteerden een omzetstijging van 3,1 procent en de omzet van woningtextielzaken kwam 0,4 procent hoger uit. Slaapspeciaalzaken bleven achter met 5 procent omzetdaling en gemengde zaken leverden 2,8 procent in.

Woonwinkels
De relatie tussen de ontwikkelingen op de woningmarkt en woonwinkels weerklinkt ook in de cijfers van juli en september van het vorige jaar. "Op dat moment zat de woningverkoop nog steeds in het slop. Woonwinkels leverden in die periode ruim 10 procent in'', aldus Inretail.

Ruim 67 procent van de ondernemers in de woonbranche zag zijn omzet in 2013 nog dalen tegen 33 procent met een positief of neutraal resultaat.

Gerelateerde artikelen