Beurs23 jan '12 16:42

Ook runderen met Schmallenbergvirus

Auteur: Karin Backx

Het Schmallenbergvirus is op twee plaatsen in ons land bij twee runderen vastgesteld, in Drenthe en Flevoland. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van EL&I.

Tot dusver was het virus in ons land alleen aangetoond bij schapen en geiten. Het virus kwam naar boven bij twee kalveren die misvormd zijn geboren.

Volgens staatssecretaris Henk Bleker zijn runderen ongeveer tegelijk met schapen geïnfecteerd maar is het effect bij runderen wegens de langere dracht later zichtbaar.

Het virus werd eind vorig jaar ontdekt in Duitsland. Later werden ook Nederlandse en Belgische bedrijven getroffen. Het virus kan leiden tot misvormde en doodgeboren kalveren en lammeren. Het wordt overgedragen door kleine vliegjes, knutten.

Knutten

Het virus is was afgelopen vrijdag op 72 Nederlandse bedrijven vastgesteld. In 62 andere bedrijven wordt nog een onderzoek gedaan.

Doordat er dit jaargetijde niet of nauwelijks knutten zijn, denken experts dat dat aantal voorlopig zo zal blijven of voorlopig niet hard zal stijgen.

Rusland en Mexico hebben hun grenzen gesloten voor vee en fokproducten uit Nederland.

Gerelateerde artikelen