Beurs19 mrt '14 16:03Aangepast op 19 mrt '14 17:03

Staking Urk breidt zich mogelijk uit

Auteur: BNR Webredactie

De visserstaking op Urk spreidt zich mogelijk verder uit. Ruim 200 vissers uit heel Nederland zijn vandaag in Urk bijeengekomen om hun collega's daar bij te staan. Die hebben sinds begin deze week het werk neergelegd uit protest de lage prijzen die handelaren betalen voor schol en tong.

Staking Urk breidt zich mogelijk uit
Staking Urk breidt zich mogelijk uit

De Urker vissers varen sinds maandag niet meer uit. Ook de visafslag is sindsdien gesloten. Dit uit protest tegen de 'dumpprijzen' die handelaren volgens de vissers betalen.

Overleg met de Visgroothandel Urk heeft tot nu toe niets opgeleverd. Gistermiddag nog liep een poging tot onderhandelen meteen vast. De handelaren eisen dat eerst de visafslag open gaat. De vissers weigerden.

Zij krijgen vandaag steun van collega's uit heel het land. "Zeker 200 mensen zijn nu op Urk aanwezig", zegt Hafid Akalouche van Omroep Flevoland die ter plaatse is. De vissers zijn bijeengekomen om te kijken of ze de staking verder gaan uitbreiden.

Prijs
Wat voor prijs de Urker vissers precies willen, is nog niet vastgesteld. "Ze maken nu verschillende berekeningen", zegt Akalouche. "Een ding is voor hen wel zeker. Dat is dat zij niet kunnen leven van de prijs die zij nu voor hun product krijgen. Ze kunnen hun personeel niet betalen, zeggen ze."

Toch is het nog maar de vraag of de vissers überhaupt een prijs kunnen bedingen. Het is namelijk niet toegestaan om vooraf afspraken te maken met handelaren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen