Beurs5 sep '13 07:37Aangepast op 5 sep '13 10:07

'Bezuinigingen zzp'ers volgen later alsnog'

Auteur: Melvin Captein

De bezuinigingen op zzp'ers vallen lager uit dan verwacht. Er wordt niet voor 500 miljoen, maar voor 300 miljoen aan belastingvoordelen geschrapt, melden Haagse bronnen.

Ook zou de zelfstandigenaftrek, in versoberde vorm, blijven bestaan.

Volgens Erik Stam, hoogleraar economie van ondernemerschap en innovatie Universiteit Utrecht, is dat een verstandige beslissing. "Het houdt een grote groep mensen uit de armoede als de maatregelen niet worden ingevoerd zoals eerst de bedoeling was. Er is al een grote groep zelfstandigen die het nu moeilijk heeft. Volgens het CBS leven 170.000 zelfstandigen onder de armoedegrens. Dat zou met deze maatregelen nog wat erger worden."

Johan Marrink, directeur van ZZP-Nederland, is 'gematigd blij' met de bijgestelde bezuinigingen. "Van 500 miljoen naar 300 miljoen bezuinigen lijkt aardig, maar er wordt natuurlijk nog steeds gesneden."

Flexibiliteit
Volgens Stam is het aantal zzp'ers de afgelopen tien jaar enorm gegroeid en is er nu voor het eerst sprake van stagnatie. Dat zelfstandig werken zo gegroeid is heeft volgens de hoogleraar zowel een economische als maatschappelijke verklaring. "In sommige sectoren, zoals de bouw, is het economisch enorm aantrekkelijk gemaakt. Daarnaast was het ook een goed middel om de flexibiliteit te stimuleren."

Van uitstel komt geen afstel
Als het aantal zzp'ers weer gaat groeien verwacht Stam dat de overheid alsnog de eerder beoogde schrapping van belastingvoordelen doorzet. "Het idee was dat de zelfstandigenaftrek ondernemerschap en innovatie zou stimuleren en dat doet het niet echt. Het is vooral een soort inkomensinstrument dat zorgt dat minder goed verdienende zelfstandigen wat meer overhouden. In tijden van crisis is dat goed, maar als het wat beter gaat kunnen zelfstandigen met een klein inkomen misschien weer kiezen voor een vaste baan die beter betaalt. De timing is belangrijk, en het moment is nu niet goed."

Marrink is bang dat voor zzp'ers niet aan bezuinigingen te ontkomen is. "Eigenlijk is het oneerlijk, want zelfstandigen betalen ook al gewoon als burger mee aan de bezuinigingen. Uiteindelijk zal er wel iets gaan gebeuren -iedereen moet meebetalen- maar tot die tijd gaan we door met handtekeningen verzamelen voor onze petitie. We hebben er al bijna 50.000."

Al met al vindt Stam het afzien van de maatregelen een wijs besluit. "Deze groep had al weinig meer te sappelen. Een ingreep zou een erg denivellerend effect hebben gehad. Het is alleen de vraag bij welke groep ze nu gaan bezuinigen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen