Beurs1 jan '14 21:28Aangepast op 2 jan '14 06:07

Fiat lijft Chrysler compleet in

Auteur: ANP Nieuws

Fiat wordt de enige eigenaar van Chrysler. Het Italiaanse autoconcern koopt de 41,5 procent van de aandelen van de Amerikaanse autoproducent die nog niet in zijn bezit waren, van VEBA Trust, het gezondheidsfonds van de Amerikaanse vakbond UAW, die in de autoindustrie actief is.

Fiat betaalt 3,65 miljard dollar voor de aandelen. Dit heeft het autoconcern woensdag in het Italiaanse Turijn bekendgemaakt. Fiat, dat al een meerderheidsbelang heeft, wilde Chrysler al lang helemaal overnemen, maar kon het niet met VEA Trust eens worden over de prijs.

Als de transactie in de loop van de maand is uitgevoerd, krijgt VEBA nog eens 700 miljoen dollar. Het fonds betaalt voor medische zorg van gepensioneerde Chrysler-medewerkers.

De deal wordt gezien als overwinning van Fiat-baas Sergio Marchionne. Hij leidt sinds 2009 ook Chrysler. Hij kan nu Fiat en Chrysler laten fuseren, waardoor de op zes na grootste autoproducent ter wereld ontstaat. Marchionne hoopt dat beide bedrijven door de samensmelting competitiever worden en een groter wereldwijd bereik krijgen. Fiat verkoopt zijn auto's vooral in Europa en Zuid- en Midden-Amerika, Chrysler in Noord-Amerika. Tot Fiat behoren ook de Italiaanse merken Alfa Romeo en Lancia, tot Chrysler het Amerikaanse merk Jeep.

De Italianen hadden in 2009 aandelen Chrysler genomen, toen die surseance van betaling aanvroeg en door de Amerikaanse overheid gered moest worden. Fiat stelde technisch know-how ter beschikking en kreeg in ruil daarvoor steeds meer aandelen. De samenwerking was succesvol; Chrysler schrijft al meer dan 2 jaar weer zwarte cijfers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen