Beurs5 jun '13 09:26Aangepast op 5 jun '13 11:22

De aardbei is schreeuwend duur

Auteur: BNR Webredactie

De aardbei is schreeuwend duur. Een vervelende bijkomstigheid van de overvloedige regen en vorst die ons land dit voorjaar in hun greep hielden, zo blijkt.

Verslaggever Harmen van der Veen is woensdag in het Amsterdam Food Center, waar iedere dag fruit geveild wordt. Hij staat daar met zijn groenteman Arno van de Amsterdamse Dappermarkt. "Ze zijn wat duur", zegt Arno over de zomerkoninkjes. Maar, voegt hij eraan toe: "Ik zag wel dat ze beginnen te zakken in prijs. Maar ze zijn zeker een euro duurder dan andere jaren."

Kou
De groenteman heeft 3,50 voor een pondje betaald, zegt hij dan. Hoe het komt dat de prijs zo hoog is? "Door de lekkere temperatuur van de maand mei", antwoordt hij met gevoel voor cynisme. "En de rest dan hè. Daarvoor was het alleen maar koud en elke keer 's nachts rond het vriespunt. Dus ja, dan groeit het niet. Ze houden helemaal niet van de kou."

Lekker
Zijn klanten zijn inmiddels wel gewend aan de prijs. "Tja, het is niet anders." Maar het bosje bloemen en een lekker visje kopen zitten er met zulke prijzen niet in voor veel marktbezoekers, legt Harmen van der Veen hem voor. Arno: "Nee, maar ja, bloemen zijn luxe en aardbeien zijn lekker."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen