Beurs31 okt '11 16:35

Draghi of niet; ECB blijft ECB

Auteur: BNR Webredactie

Economen verwachten niet dat de opvolging van Jean-Claude Trichet als president van de ECB door Mario Draghi zal leiden tot grote veranderingen in het beleid van de bank.

Dat stelden verschillende economen maandag aan de vooravond van de machtsoverdracht en Draghi's eerste grote test. Donderdag licht hij het maandelijkse rentebesluit van de centrale bank toe aan de financiële wereldpers.

Continuïteit
"Draghi zal alles doen om de continuïteit van het monetaire beleid van de ECB en de communicatie daarover te handhaven", zei ECB-watcher Carsten Brzeski van ING. "Vooralsnog hield hij zich op de vlakte, wie donderdag zijn grote 'coming out' verwacht, zal teleurgesteld worden."

Weinig verschil
Ook zijn collega Aline Schuiling van ABN Amro verwacht weinig verschil tussen de ECB van Trichet en die van Draghi. "De toon op de persconferentie zal anders zijn. Trichet was een open boek voor de markten, in woord en gebaar. Volgers zullen moeten wennen aan de aanpak van Draghi. Het beleid zal echter niet veranderen."

Schuiling verwacht dat de Italiaan donderdag zal laten doorschemeren dat de ECB in december een renteverlaging zal doorvoeren. "Maar als Trichet er nog had gezeten, dan had hij hetzelfde gedaan."

Schuldencrisis
De ECB stond de afgelopen maanden onder grote druk van vooral Frankrijk om een grotere rol te spelen bij de bestrijding van de schuldencrisis. Het noodfonds van de eurolanden zou bij de centrale bank terecht moeten kunnen, zodat het over een ongelimiteerde hoeveelheid kapitaal zou beschikken.

Trichet was hier echter sterk op tegen en wist deze voorstellen met Duitse hulp buiten de deur te houden. Schuiling verwacht niet dat de optie onder Draghi opnieuw ter sprake zal komen. "Dat gevecht is gestreden, Frankrijk heeft zijn verlies genomen en het scenario is van tafel. De ECB kan zijn rol juist afbouwen, als het noodfonds het opkopen van obligaties overneemt."

Weerstand tegen Draghi's afkomst
In de aanloop naar de benoeming van Draghi was er vooral vanuit Duitsland weerstand tegen zijn afkomst. Met een Italiaan aan het roer zou de zo gekoesterde prijsstabiliteit in gevaar zijn. Het zou in dat licht ook vreemd kunnen overkomen als hij al in zijn eerste persconferentie zou hinten op een lagere rente, terwijl de inflatie in de eurozone nog altijd drie procent bedraagt.

Volgens Schuiling zullen dergelijke overwegingen echter geen enkele rol spelen. "Men wil juist de indruk wekken dat een personeelswijziging niet uitmaakt. Een renteverlaging wordt door de markten al een tijdlang ingeprijsd dus het zou juist raar zijn als Draghi daar niet op aan zou sturen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen