Beurs23 jan '14 18:16Aangepast op 23 jan '14 19:09

30 miljoen euro boete

Auteur: BNR Webredactie

De Autoriteit Consument en Markt heeft KPN een boete van 30 miljoen euro opgelegd. De telecomprovider heeft gesjoemeld tijdens een aanbestedingsprocedure van de Rijksoverheid in 2010. De boete is ruim twee jaar geleden al opgelegd maar komt nu pas naar buiten.

Volgens de toezichthouder heeft KPN op een 'cruciaal moment' in de procedure informatie over tarieven achtergehouden voor concurrenten. De boete werd al op 21 december 2011 aan KPN opgelegd, maar mocht van de rechter tot op heden niet bekend worden gemaakt.

KPN werd uiteindelijk uitgesloten van deelname aan de aanbesteding, de opdracht ging naar Tele2. In een schriftelijke reactie laat KPN weten de boete veel te hoog te vinden. De ACM  zou geen rekening hebben gehouden met de schade die het bedrijf heeft geleden door het mislopen van de opdracht.

Recidive
Volgens Chris Fonteijn, voorzitter van de ACM, had de boete daarentegen vele malen hoger kunnen uitvallen. Het is namelijk niet voor het eerst dat het telecomconcern door de Autoriteit op de vingers wordt getikt vanwege oneerlijke concurrentie. Dat er sprake was van recidive is in de boete niet meegenomen.

Fonteijn: "We hebben volgens onze normale regels, dan heb je het over de geleden schade en de ernst van het feit, een bedrag vastgesteld. Met oog op de recidive had het bedrag veel hoger kunnen zijn, maar we vonden een boete van 30 miljoen euro voldoende om te laten zien dat het ons menens is."

Daarbij, zegt de voorzitter: "Het ging om een enorm contract. Afhankelijk van de looptijd praat je over 60 tot 120 miljoen euro. Daarom hebben we dit heel hoog opgenomen."

KPN is tegen de boete in beroep gegaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen