Donkere dagen brengen licht in duisternis
Als je in het donker thuiskomt van je werk, dan weet je dat de feestdagen er weer aankomen. De belangrijkste periode van het jaar voor de winkels, want die moeten een bovengemiddeld groot deel van hun jaaromzet halen. Maar gaan ze die mooie, zwarte cijfers ook schrijven?
De economische tegenwind heeft voor koopangst gezorgd bij de consument, die de hand een beetje op de knip houdt. Reden voor winkeliers om angstig naar de komende november- en decemberverkopen te kijken. In die maanden moet een bovengemiddeld groot deel van de jaaromzet worden gehaald. "De feestdagen in december leveren een belangrijk aandeel in de jaaromzet van winkeliers", benadrukt woordvoerster Suzanne van der Graaf van Detailhandel Nederland nog maar eens.
15-20 procent extra
In de maand december wordt er tussen de 15 en 20 procent extra omzet gedraaid ten opzichte van een gemiddelde maand. Vorig jaar bedroegen de november- en decemberverkopen een half miljard voor Sinterklaas en bijna 800 miljoen voor de Kerstman. Ondanks de crisis zijn de eerste tekenen dit jaar niet slecht. Van der Graaf: "We zijn nog bezig met ons rondje langs de velden om in te kunnen schatten wat de extra omzetstijging voor dit jaar kan zijn. We baseren ons daarbij op de inkoopcijfers voor winkeliers."
En daar komt uit...? Van der Graaf weer: "Daar zijn we nog niet helemaal mee klaar, maar hoogstwaarschijnlijk is de geschatte extra omzet voor 2013 ongeveer gelijk aan die van 2012."
Stiekeme hoop
Anders ligt dat bij de verkopen op internet. Daar hoopt men op weer een flinke verkoopstijging, zoals ook al in 2012 en de jaren ervoor te zien was. Dat zegt Wijnang Jongen van de koepelorganisatie Thuiswinkel.org. "De online sinterklaasverkopen nemen ieder jaar toe. Vorig jaar steeg dat met maar liefst 40 procent boven de reguliere omzet van een week. Wij verwachten dat we dit jaar minimaal hetzelfde percentage gaan halen. Stiekem hopen we op zelfs nog wat meer. Het wijst er in deze fase in ieder geval op dat het meer gaat worden."
Voor het behouden van de omzet hoeven winkeliers niet heel veel nieuws te doen. Speelgoed en spelletjes zijn en blijven evergreens, net als de luxere producten zoals parfums en kleding. Maar ook de spullen voor het feest zelf, zoals de kerstaankleding en het eten, vormen een belangrijk deel van de omzetten, zegt Van der Graaf. "Wat je bij dit soort feestdagen ziet is dat ze heel erg crisisbestendig zijn. Mensen blijven het leuk vinden om er toch wat aan te doen."
Vaker samen
Toch wordt er wel vaker gefeest en dat is nieuw, zegt Detailhandel Nederland. "Wat we nu zien is dat mensen Sinterklaas en kerst steeds vaker vieren. Er worden meer momenten gecreëerd om samen te komen. Niet alleen meer met familie, maar ook met vrienden of collega's."
Ook bij de online winkels is een trend zichtbaar. "Ik denk dat de koudwatervrees voor het kopen online er echt wel af is", zegt Wijnang Jongen van de koepelorganisatie Thuiswinkel.org. Hij ziet onder zijn leden steeds meer klanten die steeds meer uitgeven.
"Dat zijn de jongeren die voor het eerst op internet gaan. Het zijn ook de ouderen die het steeds makkelijker vinden om online te kopen. En tegelijkertijd kopen we meer, kopen we vaker, voor grotere bedragen. Dat zorgt er allemaal voor dat de online bestedingen verder toenemen."
Meer winkels
Dat kan ook, want online komen er steeds meer winkels bij. Jongen: "Het aantal aanbieders op internet groeit nog steeds. Met name aan de onderkant van de markt zien we ook winkels wegvallen, maar het aanbod wordt nog steeds groter. Er komen nieuwe, grote spelers. Ja, die koudwatervrees hebben we echt achter ons gelaten."
Experts wijzen er wel op dat de overheid dan wel meer mogelijkheden moet bieden voor het controleren van de identiteit van online klanten. Alleen op die manier kunnen onlineverkopen verder groeien.