Beurs11 dec '12 06:22Aangepast op 11 dec '12 10:51

Hoezo werkloosheid? Gewoon emigreren!

Auteur: Mijke Hurkx

Nederland heeft na het eerste kwartaal van 2013 8 procent minder banen, voorspellen werkgevers. Dat in tegenstelling tot veel andere landen.

Dat staat in een rapport van uitzendbureau Manpower. In West-Nederland vallen de hardste klappen. Binnen de eurozone verwachten de werkgevers nog alleen in Duitsland nieuwe banen. Maar daarbuiten...

Buiten het eurogebied zit weldegelijk groei! In Roemenië, Noorwegen, Engeland en Zweden wordt een groei verwacht van tussen de 4 en 7 procent. Vlak buiten de EU gaat het veel beter: in Turkije rekenen werkgevers op 10 procent meer banen. En ook Israëlische werkgevers zijn positief: ook daar 10 procent erbij!

Hoe verder, hoe beter
Dat is nog niets vergeleken met verder buiten de EU: zo rekenen Braziliaanse bedrijven op 21 procent meer werkgelegenheid. In India ligt dat cijfer zelfs op 27 procent. Maar de echte wereldwijde banenkampioen in 2013 is Taiwan: daar rekenen werkgevers op een stijging van wel 35 procent.

Bittere pil
In de werkgelegenheidsenquete van Manpower werden de Nederlandse sectoren ook apart onderzocht. De hardste klappen vallen bij de fabrieken. Productiebedrijven rekenen op een zware krimp: 15 procent minder banen in 2013. Ook in de bouw en de landbouw zijn werkgevers somber. Alleen de nutsbedrijven doen het goed: zij rekenen op een stijging van 8 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen