Beurs23 apr '12 17:59Aangepast op 24 apr '12 03:29

Zó ver was het Catshuisberaad...

Auteur: Thijs Baas

Naast de al bekende nullijn voor lonen in de collectieve sector werden in het Catshuisberaad ook afspraken gemaakt over een BTW-verhoging per 1 oktober, een versobering van het gevangeniswezen en verhoging van de tabaksaccijns.

Dat blijkt uit een verslag van het beraad dat te zien is op de website van het ministerie van Algemene Zaken. Daarop is ook een beperking van excessieve bonussen opgenomen, goed voor een besparing van 1,23 miljard euro, en de verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2015, die 400 miljoen euro moet opleveren.

Verlaging taakstelling
In het onderwijs kan een verlaging van de taakstelling passend onderwijs tot 2015 worden gerealiseerd dankzij een meevaller van de leerlingenramingen. Verdere opbrengsten op het gebied van onderwijs moeten komen uit een ouderbijdrage in het schoolboekenfonds, die tot 2015 225 miljoen euro moet opleveren.

En dan het heikele punt van de ontwikkelingssamenwerking: het Catshuisberaad kwam uiteindelijk uit op een verlaging van het budget van jaarlijks 750 miljoen euro, met ingang van mei 2013. 

De verhoging van de BTW, die jaarlijks 4,756 miljard euro aan besparingen oplevert, wordt overigens vanaf halverwege 2014 gecompenseerd door een evenredige verlaging van de inkomstenbelasting.

Kijk op de PDF links voor het overeengekomen pakket Catshuismaatregelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen