Miljoenen uit 'nepcomposities' blijven hier aan de strijkstok hangen
Met honderden transacties hebben inwoners van andere Europese landen belasting ontdoken in Nederland via neptransacties van doorstroomvennootschappen. Dat onthult het Financieele Dagblad vanochtend.
Met name Frankrijk, Spanje en Duitsland zagen op deze manier grote belastinginkomsten aan hun neus voorbijgaan, zegt FD-journalist Siem Eikelenboom. Spil in de zaak is een Amsterdams trustkantoor. Concreet gaat het om een verdenking van 123 miljoen euro aan witgewassen geld dat - anders dan bij brievenbusfirma's - via een financiële holding loopt die altijd eigendom blijft van het trustkantoor.
Via een dochterbedrijf van het Amsterdamse trustkantoor liepen allerlei geldstromen van intellectueel eigendom. "Stel je voor: een componist wil de inkomsten over het werk hebben en vestigt de rechten van dat werk in een belastingparadijs. Vervolgens wordt een licentie verleend aan de Nederlandse dochter van het trustkantoor en de Nederlandse bv geeft weer sublicenties aan andere maatschappijen."
Compositie
Vervolgens vloeien de royalty's die worden betaald over het gebruik van het gecomponeerde werk via de Nederlandse bv terug naar de componist. En is de belasting ontdoken. Dat mág, als de betreffende componist daadwerkelijk het werk gecomponeerd heeft. Maar dat lijkt hier niet het geval, zegt Eikelenboom. "Het Openbaar Ministerie verdenkt het trustkantoor ervan dat de hele handel min of meer verzonnen is, waardoor de geldstromen over Nederland kunnen gaan.