Beurs19 aug '14 09:17Aangepast op 19 aug '14 10:43

TKH koploper op hogere beurs

Auteur: ANP Nieuws

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend met winst begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen openden hoger in een poging de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. De relatieve rust aan het geopolitieke front bleef het beurssentiment ondersteunen. Op Beursplein 5 werden de cijfers van TKH Group goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,5 procent hoger op 401,96 punten. De MidKap klom 1 procent tot 592,96 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tot 0,9 procent bij.

Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 1,8 procent. Bodemonderzoeker Fugro en kabelbedrijf Ziggo waren de enige dalers met verliezen van 0,3 procent.

TKH Group
In de MidKap ging TKH Group aan kop met een plus van 7,7 procent. Het technologiebedrijf zag zijn winst en omzet in het tweede kwartaal flink toenemen. Vooral het onderdeel Industrial Solutions, waar kabels en bandenbouwmachines worden gemaakt, deed het goed.

Bij de kleinere bedrijven ging Stern Groep 13,6 procent onderuit. Uit de resultaten die maandag na de slotbel bekend werden gemaakt bleek dat het autobedrijf ook in de eerste helft van dit jaar kampte met zware marktomstandigheden. Mede daardoor halveerde de nettowinst.

AND
De halfjaarcijfers van AND konden beleggers ook niet bekoren. De digitale kaartenmaker wist in de eerste helft van dit jaar wel een hogere winst en omzet te behalen, maar het aandeel verloor desondanks 4,7 procent.

In Kopenhagen steeg A.P. Møller-Maersk 4,8 procent na beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. De Deense transportgigant verhoogde ook zijn winstverwachting voor het gehele jaar, dankzij hogere vrachtvolumes en lagere kosten bij het containervervoer.

BHP Billiton
BHP Billiton daalde in Londen meer dan 3 procent. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld boekte in de eerste helft van het jaar iets minder winst dan verwacht. Het bedrijf bevestigde daarnaast voor ongeveer 14 miljard dollar aan activiteiten onder te brengen in een apart bedrijf, dat een beursnotering krijgt in Australië.

De euro was dinsdagochtend 1,3349 dollar waard, tegen 1,3357 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 96,94 dollar. Een vat Brentolie werd 0,3 procent duurder op 101,88 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen