Beurs13 aug '13 07:13Aangepast op 13 aug '13 08:15

Forse winstdaling voor Achmea

Auteur: BNR Webredactie

Verzekeraar Achmea opent vandaag de boeken. De winst daalde fors in de eerste helft van dit jaar, tot 123 miljoen euro. Dat is 41 procent minder dan een jaar geleden.

"Het resultaat geeft een gemengd beeld", concludeert  bestuursvoorzitter Willem van Duin op BNR. "Operationaal zijn we tevreden en is het resultaat volgens onze plannen. Maar ook wij hebben te maken met de rentestand en dat lijkt tot een aantal grote effecten op het resultaat over het eerste half jaar."

Claims
Begin dit jaar werden de resultaten nog gedrukt door hogere claims wegens arbeidsongeschiktheid. Hoe hebben deze claims zich het afgelopen kwartaal ontwikkeld? Van Duin: "Dat dossier hebben we vorig jaar afgerond. We hebben vorig jaar en het jaar ervoor veel geld apart gezet om die extra claims op te vangen. Dat is nu niet meer nodig. We zien ook dat het resultaat een stuk beter is dan vorig jaar."

Van Duin moest eerder ook flink afschrijven op zijn vastgoed portefeuille. Helaas kan hij nog niet stellen dat het vastgoedleed inmiddels is geleden. "Wel is het zo dat we bij Achmea het vastgoed elk jaar taxeren. Als er sprake is van waardedalingen, nemen we het verlies meteen."

Premie gelijkgebleven
In het persbericht spreekt Achmea van moeilijke economische omstandigheden. Waarin zien we dat nog meer terug, naast de slechte vastgoedmarkt? "Natuurlijk in de rentestand. Dat betekent dat wij met name voor onze pensioenklanten extra geld opzij zetten om ook in de toekomst aan de verplichtingen te kunnen voldoen. We zien hogere pensioenlasten door de rentestand. Daarnaast is het heel belangrijk dat wij in 2013 voor onze klanten met een ziektekostenverzekering de premie gelijk hebben gehouden, terwijl de kosten voor de gezondheidszorg wel zijn gestegen. Dat verklaart ook met name het verschil tussen het resultaat in het eerste half jaar van 2012 en dit jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen