Beurs22 mei '13 07:03Aangepast op 22 mei '13 14:33

EU neemt brievenbusfirma's onder de loep

Auteur: Thijs Baas

Nederland is eventueel bereid de zogenoemde brievenbusfirma's aan te pakken, maar pas als er eerst internationaal afspraken zijn gemaakt over belastingstelsels. Dat benadrukte premier Mark Rutte woensdag bij aankomst in Brussel.

Mark Rutte komt aan bij EU top in Brussel. ANP
Mark Rutte komt aan bij EU top in Brussel. ANP

Rutte is in Brussel voor overleg tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU over de aanpak van belastingontduiking en -fraude. "Wij zijn altijd bereid om te kijken hoe we het kunnen verbeteren'', zegt hij. De premier benadrukte dat er nu geen dingen gebeuren in Nederland die niet mogen. "Nederland voldoet aan alle internationale regels."

Hij benadrukt dat het van groot belang is dat er wanneer er gekeken wordt naar het belastingstelsel, dat het in Europees en wereldwijd verband gezien moet worden. "Nederland is altijd bereid om er naar te kijken, maar uiteraard wel onder het behoud van het veto-recht, waar het de belastingstelsels betreft, omdat we ook altijd moeten kijken naar onze eigen positie en dat we concurrerend blijven."

Jaarlijks lopen de Europese landen naar schatting 1000 miljard euro mis door belastingontduiking en -fraude. "Dat is de hele begroting voor de EU voor de komende 7 jaar'', aldus Rutte. Hij hamerde op de noodzaak dat internationaal gegevens van rekeninghouders worden uitgewisseld, om te voorkomen dat mensen in hun thuisland belastingen ontlopen.

Brievenbusfirma's
Veel internationale bedrijven gebruiken Nederland om hun belastingafdracht te verminderen, zonder dat ze hier daadwerkelijk iets doen. Vandaag staat het onderwerp bovenaan de agenda van de EU-top in Brussel.

Europa wil dat het fiscale systeem wordt aangepast en de systemen in de verschillende landen gelijktrekken, zegt Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus universiteit. "Ze willen de rafeltjes ervan afhalen. In Nederland hebben we een gunstig fiscaal klimaat. Dat trekt ook meer passieve firma's aan, en dat mag wel wat minder. Eigenlijk bestaan er in heel veel landen dergelijke systemen en daar moet van Europa wat aan gebeuren."

Gelijk speelveld
Over de opbrengsten van deze brievenbusfirma's in Nederland zijn geen precieze cijfers bekend, schattingen liggen rond de 1,5 miljard euro. "Daar wordt nu onderzoek naar gedaan en het is te hopen dat dat ook in andere landen gebeurt en dat lijkt er niet op. Eigenlijk moet je eerst kijken waar de fiscale rafeltjes zitten en daar moet je wat aan doen. Zonder dat het verplaatst naar andere landen, want daar schiet je niets mee op."

Nederland wil dat er een gelijk fiscaal speelveld ontstaat, zodat er bijvoorbeeld extra heffing kan plaatsvinden. "Als je het met zijn allen aanpakt zullen niet eens zoveel bedrijven Nederland verlaten. Juist als er druk op één land ontstaat zou er wél een verschuiving kunnen plaatsvinden, maar ik zie dat persoonlijk niet gebeuren."

Gedragscode
De eerste vraag is wat brievenbusfirma's eigenlijk zijn, zegt Willem Vermeend, hoogleraar Europees fiscaal recht en economie aan de universiteit van Maastricht. "In de jaren '90 is een gedragscode aangenomen tussen Europese landen. Maar die afspraken blijken niet te werken, dus moet je kijken naar nieuwe regelingen. Het grootste probleem is dat alle landen met elkaar willen concurreren. Zo heeft Engeland onlangs een plan gelanceerd om uit te groeien tot het land met het beste fiscale klimaat ter wereld. Het ligt er vooral aan dat landen het mogelijk maken aan multinationals, dáár ligt het probleem."

Op zich daar niks mis mee, zegt Vermeend. "Belastingen zijn kostenposten voor bedrijven, dus als ze die kunnen beperken, doen kijken ze naar een land met een fiscaal aantrekkelijk systeem. Nederland is vooral aantrekkelijk omdat we belastingverdragen hebben getekend met de hele wereld."

Starbucks
Vaak gaat het erom dat landen zelf de mogelijkheden creëren waar bedrijven gebruik van maken. We hebben enorme ophef gehad over Starbucks in Engeland. De Engelsen beschuldigden Nederland de winst incasseerde. Maar dat was een blunder van de Engelse fiscus. Die had verkeerde prijsafsrpaken gemaakt, waardoor de winst in Engeland werd gedrukt. Dat had niks te maken met het Nederlandse systeem. Het is een spel van geven en nemen waarin elk land in de crisis probeert bedrijven aan te trekken."

Gerelateerde artikelen