Beurs21 okt '14 08:27Aangepast op 21 okt '14 09:18

Overheid moet topambtenaar topsalaris geven

Auteur: Pieter van den Akker

Er gebeuren ongelukken wanneer de overheid en semipublieke instellingen geen hoge salarissen kunnen betalen. Dat zegt een aantal hoofdrolspelers uit de zorg, advieswereld en wetenschap tegen het Financieele Dagblad. Volgens hen zijn die hogere salarissen nodig om de juiste kwaliteit en kennis in huis te halen.

Het kabinet wil het salarisplafond voor de topfuncties in de publieke en semi-publieke sector verlagen, weet economieredacteur Jelle Maasbach. Het wetsvoorstel is al door de Tweede Kamer.

Slecht plan
Volgens Theo Camps, bestuursvoorzitter van organisatieadviesbureau Berenschot, is het goed dat de overheid let op de kosten, maar een algemeen salarisplafond vindt hij een slecht plan. "Het is wel een verkeerde gedachte wanneer je dat onverkort op iedere functie van toepassing verklaart. Er zijn nu eenmaal functies waarvoor je de talenten met een lampje moet zoeken en waar je een hogere honorering voor ter beschikking moet kunnen stellen."


Snoeihard rapport
De Commissie Elias kwam vorige week met een snoeihard rapport over de ICT-projecten van de overheid. Het had geen vat op de kosten, de tijd of zelfs het eindresultaat. Volgens Camps moet de overheid oppassen voor nog zo'n debacle. Je met teveel beleidsterreinen bezig houden, kan ervoor zorgen dat je het aflegt tegen de partijen waarmee je zaken doet.

Camps: "Wil je als overheid goed kunnen inhuren, heb je een sterk opdrachtgevend systeem nodig. Dan moet je aan de kant van de opdrachtgever mensen hebben zitten die van wanten weten en die meer op tafel kunnen leggen dan alleen maar de kennis van aanbestedingsbeleid en het volgen van de bureaucratische regel op dat punt."

Desastreuze beslissing
Ondanks de kritiek zet het kabinet het plan door. Een desastreuze beslissing, vindt voormalig topambtenaar Roel Bekker. "Omdat er geen recht gedaan wordt aan een heel belangrijke eis: je moet bij de overheid de allerbeste kwaliteit binnenhalen die er te vinden is. Als je dat niet vergezeld laat gaan van een goed en eerlijk beloningssyteem, dan komt uiteindelijk de kwaliteit van de publieke sector in het geding. Dat vind ik desastreus."

Minister Stef Blok, verantwoordelijk voor de Rijksdienst, zegt zich niet te herkennen in de kritiek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen