Beurs2 sep '13 08:49

Contactloos betalen wereldwijd fenomeen

Auteur: BNR Webredactie

Afrekenen met plastic zonder de kassa aan te raken kan tegenwoordig op steeds meer plaatsen in de wereld.

Volgens Mastercard, eigenaar van het betaalmerk Maestro, bestaat de mogelijkheid van contactloos betalen inmiddels in 56 landen, waaronder bijna 30 staten in Europa.

Het concern maakt contactloos betalen mogelijk met creditcards, betaalpassen en, in toenemende mate, met smartphones. Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone, met een zogeheten NFC-chip, enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier. Het af te rekenen bedrag wordt daarna automatisch afgeschreven van de bankrekening. Voor bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode ingetoetst te worden.

NFC bij 1,2 miljoen winkellocaties
De eerste contactloze transactie vond volgens Mastercard plaats in 2005. Nu kan op 1,2 miljoen winkellocaties wereldwijd zo worden afgerekend. In Europa zijn al meer dan 1 miljoen contactloze creditcards en betaalpassen uitgegeven. Ermee betalen kan onder meer bij grote supermarktketens (Carrefour), pompstations (BP), openbaarvervoerbedrijven (Transport for London) en fastfoodrestaurants (McDonald’s).

ABN Amro, ING en Rabobank lanceren maandag een proef voor betalen via de smartphone. Ongeveer 1000 mensen uit Leiden proberen de nieuwe betaaldienst 3 maanden lang uit bij winkels en horecagelegenheden. Na afloop van de testperiode bepalen de banken afzonderlijk of en hoe het mobiel betalen een landelijk vervolg krijgt.

Dit jaar zullen verschillende Nederlandse banken ook gefaseerd contactloze betaalpassen uitgeven aan hun kaarthouders. Boekhandel AKO op Schiphol was in mei van dit jaar al de eerste Nederlandse winkel die ontactloze betalingen accepteerde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen