Beurs27 mrt '12 16:52

Vestia-commissaris: problemen verzwegen

Auteur: Pieter van den Akker

Vestia-bestuurder Erik Staal heeft de financiële problemen bij de woningcorporatie lange tijd verzwegen voor zijn eigen raad van commissarissen. Die werden pas eind november vorig jaar ingelicht.

Dat was ruim twee maanden nadat Vestia met een noodlening ruim 1 miljard euro had bijgestort bij banken als extra onderpand op risicovolle renteverzekeringen.

Dat zegt Vestia-commissaris Susan Baart in een gezamenlijk interview met haar echtgenoot Peter Noordanus, oud-commissaris bij Vestia en burgemeester van Tilburg in een interview met NRC Handelsblad van dinsdag. "Ik vind dat Staal ons eerder had moeten inlichten”, zegt Baart. "Dat had de zaak een stuk overzichtelijker gemaakt."

Ook de president-commissaris van destijds, Siwart Kolthek, en commissaris Nico Dijkhuizen bevestigen dat ze pas zijn ingelicht vlak voor een vergadering op 30 november 2011. Uit de vergaderstukken bleek dat er een probleem was, waardoor Vestia kon omvallen."Het kwam redelijk onverwachts", zegt Kolthek.

Derivaten
Vestia kwam in de problemen door het bezitten van miljarden euro's aan derivaten. Deze ingewikkelde financiële producten zijn een schild tegen toekomstige rentestijging.

De rente daalde de laatste tijd echter, waarop Vestia geld moet bijstorten als onderpand.

Gouden handdruk
Erik Staal stapte op bij de woningcorporatie nadat de crisis eind januari bekend werd.Begin deze maand werd bekend dat Staal bij zijn vertrek begin dit jaar een bedrag van 3,5 miljoen euro heeft meegekregen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen