Beurs13 mrt '14 19:01

'Discussie MKB verengt tot gebrek aan bancair krediet'

Auteur: BNR Webredactie

Er moet echt wat gebeuren als het gaat om leningen aan het Midden- en Kleinbedrijf, dat vindt de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Volgens Knot moeten we voor de oplossing buiten de landsgrenzen kijken. Iedereen moet gaan meedenken.

De overheid, de banken, en ook het MKB zelf. Knot: "Al te vaak wordt deze discussie verengt tot alleen maar gebrek aan bancair krediet. Maar als je toch iets nauwkeuriger inzoomt op de balans van veel MKB-ondernemingen zelf, is dat vooral een gebrek aan eigen vermogen, aan risicodragend vermogen."

"Ik denk dus ook dat we naar de financieringsproblemen van de MKB in bredere zin moeten kijken. Misschien is bancair krediet wel niet de grootste flessenhals maar is het eerder het gebrek aan risicodragend vermogen wat deze sector op dit moment parten speelt.”

Voorbeelden
Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan Universiteit Neyenrode heeft een aantal voorbeelden: "Denk aan het eigen vermogen, achtergestelde leningen, converteerbare leningen. In elk geval het hele pakket maatregelen met middelen die er zijn om ondernemers aan risicodragend vermogen te helpen. Zonder dat daar direct hoge lasten inzake rente of dividend aan vast zit."

Het is volgens de hoogleraar belangrijk te kijken of het ligt aan het tekort aan eigen vermogen of dat het toch ligt aan de verdiencapaciteit. "Het MKB is klein terwijl de risico’s op faillissement of het mislukken van de onderneming vrij hoog zijn. De eeuwige discussie de we in Nederland voeren, is de vraag of het nou een tekort is aan eigen vermogen of het een tekort is aan verdiencapaciteit."

"Want een bedrijf dat goede winstperspectieven heeft, zal altijd eigen vermogen kunnen aantrekken. Het feit dat het eigen vermogen nu de flessenhals is, betekent in feite dat de rentabiliteit van de bedrijven en ondernemende kwaliteiten van de ondernemers te laag zijn. Dan komt er niemand met geld langs", aldus Koelewijn.

Herstellende economie
De redding voor de MKB'ers begint bij een herstellende economie. "Ook in 1983 en 1985 was er een enorme roep dat er miljarden naar het Nederlandse bedrijfsleven toe moest. En het was helemaal niet nodig toen het begon te groeien, omdat de rente omlaag ging en de werkloosheid begon te dalen."

"We moeten dus in Nederland toe naar een economie waar je weer groeit, waarin de overheid ophoudt voortdurend op het binnenland te bezuinigen. Je ziet nu geleidelijk aan dat de consumentenbesteding weer stabiliseert en de investeringen herstellen. Uiteindelijk komt dat bij het MKB terecht. Dan verdwijnt het issue – tekort aan eigen vermogen – vanzelf, want dan maken ze weer winst. De goede bedrijven tenminste. De slechte bedrijven maken geen winst en die moet je ook vooral geen geld gaan geven, want die wenden dat kennelijk niet goed aan"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen