Beurs30 sep '13 11:37

Lagere inflatie in de eurozone

Auteur: BNR Webredactie

De inflatie in de eurozone is in september afgenomen tot 1,1 procent op jaarbasis van 1,3 procent in augustus. Dat maakte het Europees bureau voor de statistiek Eurostat vandaag bekend op basis van een eerste raming.

Economen rekenden in doorsnee op een geldontwaarding van 1,2 procent. Volgens econoom Martin van Vliet van ING is de inflatie nu het laagst sinds februari 2010. Hij verwacht dat de inflatie in de eurozone dit jaar en volgend jaar ruim onder 2 procent zal blijven, tenzij de olieprijzen 'significant' stijgen.

Voedsel, alcohol
Voedsel, alcohol en tabak leverden de sterkste bijdrage aan de stijging van het algemene prijspeil, maar de prijsstijging van 2,6 procent was wel minder sterk dan de 3,2 procent in augustus. Diensten waren in september 1,5 procent duurder dan een jaar eerder en industriële goederen kostten 0,3 procent meer. Energie werd daarentegen 0,9 procent goedkoper in vergelijking met een prijsdaling van 0,3 procent in augustus en hadden daarmee het grootste neerwaartse effect op de inflatie.

De zogeheten kerninflatie, waarbij de sterk schommelende prijzen van voedsel, alcohol, tabak en energie buiten beschouwing blijven, daalde van 1,1 procent op jaarbasis in augustus tot 1 procent.

Italië
Het Italiaanse statistiekbureau Istat maakte tegelijkertijd bekend dat de inflatie, inclusief de prijs van tabak, 0,9 procent op jaarbasis bedroeg in september. In augustus nam het gemiddelde prijspeil op deze basis nog met 1,2 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Op basis van de geharmoniseerde rekenmethode van de EU was de Italiaanse inflatie in september eveneens 0,9 procent. In beide gevallen gingen economen gemiddeld uit van 1,1 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen