Beurs27 jan '12 17:55

Europese beurzen sluiten lager

Auteur: Harmen Simon Teunis

De beurzen in Europa zijn vrijdag met een klein verlies gesloten. Tegenvallende cijfers over de groei van de Amerikaanse economie bepaalden de sfeer onder beleggers.

Verder leken beleggers ook de uitkomst van de onderhandelingen tussen Griekenland en private schuldeisers over de afschrijving van Griekse schulden af te wachten.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 3,46 punten op 319,36 punten. De MidKap-index eindigde 1,74 punten lager op 515,94 punten. De beurzen in Parijs en Londen sloten tot 1,3 procent lager. Frankfurt hield de schade beperkt met een daling van 0,4 procent.

Tegenvallende groei
Op macro-economisch terrein werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2011 met 2,8 procent is gegroeid. Economen rekenden op een groei van 3 procent. De Amerikaanse economie groeide in heel 2011 met 1,7 procent, tegen 3 procent in 2010.

Griekse schulden
De onderhandelingen over de kwijtschelding van Griekse schulden werden vrijdag voortgezet. Eurocommissaris Olli Rehn verwacht dat er nog dit weekend en anders de komende dagen een akkoord wordt bereikt. "We zijn dichtbij", zei hij tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Financiële fondsen
De financiële fondsen hadden het vrij zwaar. In de AEX verloor ING 1,5 procent en Aegon zakte 2,2 procent. Het Franse BNP Paribas ging 3,3 procent omlaag en Crédit Agricole daalde 1,6 procent. Het Duitse Commerzbank leverde 0,5 procent in.

Autofabrikanten
Ook de Europese autofabrikanten stonden onder druk. Volkswagen ging in Frankfurt 2,4 procent omlaag, Daimler verloor 1,6 procent en BMW zakte 1,2 procent. In Parijs ging PSA Peugeot Citroën 4,4 procent omlaag en Renault verloor 1,8 procent.

Luchtvaart
Luchtvaartbedrijf Air France-KLM daalde 1,3 procent. Brussel onderzoekt of de samenwerking tussen Air France-KLM, Alitalia en Delta Air Lines wel conform de Europese concurrentieregels is. De Europese Commissie sluit verboden kartelafspraken niet uit.

OctoPlus
Op de lokale markt zakte OctoPlus 1,6 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft ondanks een financieringsronde niet genoeg werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het bedrijf vertrouwt er wel op de continuiteït van de onderneming voor de komende 12 maanden te waarborgen.

Ctac
Ctac steeg 5,4 procent. De automatiseerder draagt Douwe van der Werf voor als financieel bestuurder. Halverwege november 2011 trad de vorige financieel bestuurder van Ctac, Jan-Willem Wienbelt, per direct terug na een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

Euro
De euro was 1,3165 dollar waard, tegen 1,3160 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg licht tot 99,75 dollar per vat en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 111,33 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen