Beurs27 jan '12 15:13

Woede om grote bonus RBS-topman

Auteur: Anne-Greet Haars

Britten spreken vrijdag schande van een bonus van 1,15 miljoen euro voor de topman van de Royal Bank of Scotland, Stephen Hester.

De bonus is bestemd voor de baas van een bank die voor 83 procent staatseigendom is en uit de kredietcrisis moest worden gered met, naar de huidige koers omgerekend, 53,7 miljard euro.

Kritiek
De kritiek wordt versterkt door het feit dat Hester een van de best betaalde bankiers is. Hij verdient 1,4 miljoen euro per jaar en heeft aandelen gekregen ter waarde van 4,3 miljoen euro, berichtte vrijdag de krant The Guardian.

Schandelijk
Oppositieleider Ed Miliband noemde het "een schandelijk falen'' van de overheid. De burgemeester van Londen, Boris Johnson, voegde zich bij 'het koor van afkeuring' en noemde de bonus vrijdag "verbijsterend''. Hij zei dat bankiers "zich meesters van het universum wanen, terwijl ze dienaren van de samenleving moeten zijn''.

Frustratie
De Britse vicepremier, Nick Clegg, vindt het erg frustrerend, maar hij wees er vrijdag op dat de betalingen voortvloeien uit contracten die de vorige regering, die van Milibands partij Labour, met de RBS heeft gesloten. Contractbreuk wordt veel duurder voor de belastingbetaler, vreest Clegg.

Het is volgens hem aan Hester om de bonus al of niet te aanvaarden. Een Liberaal-Democratische partijgenoot van Clegg, onderminister Jeremy Browne, beklemtoonde in The Daily Telegraph "dat niemand Hester dwingt het geld aan te nemen, hij kan proberen rond te komen met 1,4 miljoen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen