Beurs28 mrt '14 08:58

Investeringen moeten Japanse economie boost geven

Auteur: BNR Webredactie

De Japanse regering geeft de economie een extra steuntje in de rug door meer vaart te zetten achter investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur die voor dit jaar gepland staan. Dat heeft minister van Financiën Taro Aso vrijdag aangekondigd.

Image

Aanleiding is een onverwachte afname van de consumptie in februari, de eerste in een halfjaar tijd. De uitgaven zakten met 2,5 procent waar economen op een lichte stijging rekenden. De daling komt bovendien 2 maanden voordat een btw-verhoging het sentiment bij consumenten waarschijnlijk nog verder onderuit haalt.

Ook zonder de btw-verhoging wordt het leven in Japan duurder. Het gemiddelde prijspeil steeg in februari met 1,5 procent op jaarbasis, na een stijging met 1,4 procent een maand eerder. De kerninflatie, exclusief de prijzen van vers voedsel, bleef stabiel op 1,3 procent. Wanneer ook energie buiten beschouwing wordt gelaten, was de inflatie 0,8 procent.

Een sterkere inflatie vormt een speerpunt van het economisch beleid van de regering in Tokio. De Japanse economie werd jarenlang afgeremd door deflatie, een situatie waarin producten en diensten steeds goedkoper worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen