Beurs11 jun '13 11:01

Topsectoren beter bestand tegen crisis

Auteur: BNR Webredactie

Topsectoren in Nederland, zoals landbouw en chemie, zijn beter bestand tegen de economische crisis dan andere sectoren.

Hoewel de Nederlandse economie in 2013 naar verwacht krimpt, zullen bedrijven in de topsectoren nog een kleine plus laten zien van 0,25 procent. Dit blijkt uit het dinsdag verschenen rapport 'Topsectoren: beeld en ontwikkeling' van onderzoeksbureau Panteia.

De sterke oriëntatie van topsectoren op innovatie en buitenlandse afzet, maakt dat deze een positieve bijdrage hebben aan de economische groei van Nederland. Samen zijn deze sectoren goed voor meer dan een kwart van de toegevoegde waarde van Nederland.

Van de negen sectoren neemt 'hightech systemen en materialen' bijna een kwart van de gezamenlijke toegevoegde waarde voor zijn rekening. De bijdrage aan de werkgelegenheid is relatief beperkter. Een op de vijf werkenden in Nederland, zit in een van de topsectoren. Afgezet tegen het aandeel in de toegevoegde waarde, betekent dit dat de arbeidsproductiviteit in deze sectoren hoog is.

Werkgevers
Ook werkgevers in Nederland zien muziek in de landbouw, maar ook in de technische industrie. Want hoewel men in het algemeen somber is over de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2013, heeft Nederland volgens de Arbeidsmarktbarometer van Manpower een goede voorsprong waar het gaat over food & agriculture. "Daar ontwikkelt zich nog heel veel rond de Wageningen Universiteit", zegt Jilko Andringa, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland, op BNR naar aanleiding van de presentatie van de Arbeidsmarktbarometer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen