Beurs28 jan '14 15:23

'Topsectorenbeleid legt verkeerde focus'

Auteur: BNR Webredactie

De overheid zet volop in op technologische vernieuwing, maar dat is zonde. Als bedrijven nieuwe, flexibele manieren van werken doorvoeren, levert dat veel meer innovatie op. Dat blijkt uit onderzoek van Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De hoogleraar onderzocht 1500 bedrijven binnen de topsectoren en constateerde dat te weinig aandacht wordt besteed aan de sociale kant van organisaties.

"Bedrijven waarvan het management plat en flexibel is georganiseerd, die investeren in mensen en vakmanschap en die samenwerken met andere bedrijven en kennisinstellingen, bepalen voor ruim 75 procent het innovatiesucces in Nederland", aldus Volberda.

Daartegenover staat dat investeringen in technologie en research en development 'slechts' 23 procent van het innovatiesucces bepalen. "Dat is dus ook belangrijk", zegt Volberda. "Maar aan de zachte kant van innovatie die maar liefst driekwart van het succes bepaalt, daar wordt te weinig aan gedaan."

Topsectorenbeleid
Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het topsectorenbeleid dat door de overheid wordt gevoerd. "Er zijn allerlei fiscale arrangementen om technologische innovatie te stimuleren", stelt Volberda.

"Je zou je moeten afvragen of de overheid niet ook beleid moet maken om bedrijven te helpen nadenken over flexibelere organisatievormen. Maar ook hoe zij meer samenwerking kunnen creëren tussen bedrijven en kennisinstellingen. Want dat geeft nu juist een sterke boost aan innovatie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen